" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

ZEYTİNDE PAMUKLU BİTLE MÜCADELE ZAMANI BAŞLADI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ZEYTİNDE PAMUKLU BİTLE MÜCADELE ZAMANI BAŞLADI
24 views
30 Mart 2024 - 1:06
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan çağrıda İlçe Müdürlüğü’nün arazi çalışmalarında zeytinde pamuklu bite rastladığına dikkat çekerek, üreticilere seslendiler. Üreticilerimizin en yakın zamanda kimyasal mücadeleye başlaması gerektiğine dikkat çekilen çağrıda ‘Mücadelede tavsiye almak için İlçe Müdürlüğümüze müracaat edebilirsiniz’ dendi.

Ruhsatlı tarım ilaçları ile yapılması önerilen PAMUKLU BİT mücadelesi ile ilgili üreticiyi bilgilendirmek üzere kısa bir araştırmayı siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz; Zeytin ağaçlarında çiçek döneminde ortaya çıkan dalların üzerinde pamuk parçalarını andıran beyaz örtüler arasında saklanan zararlı böceklere Pamuk biti diyorlar. Bu zararlılara karşı mücadele dönemi başladı, hatta geçiyor bile.

Bir hafta süren yağışlı hava Pamuk Bitlerinin daha da çoğalmasına neden oldu.  

Zeytin Pamuklu Biti Tanınması ve Biyolojisi

Ergin dişiler yeşilimsi renkte olup 3-4 mm boyundadır. Kısa ve kalın yapıda olan antenleri 10 segmentli, ön kanatları büyük dikdortgenimsi yapıda ve arka kanatlar ise beyazımsı renktedir.

Erginler 2-2.5 mm boyunda olup pamuk gibi bir madde içinde bulunur. Pamuklu bit adını buradan almaktadır.

Yumurtaları 0.3-0.4 mm boyundadır. Hafif elips şeklinde olup bir ucu daralmış, diğer ucunda ise bırakıldığı bitki dokusuna temas eden bir sapçığa sahiptir. İlk bırakıldığında krem renginde olup, açılmaya yakın renkleri sarıya döner ve iki göz lekesi oluşur.

Yumurtadan yeni çıkmış nimfler sarımsı renkte olup antenleri iki segmentlidir.

Kışı ergin halde dallardaki yaprak, yaprak sapı ve tomurcuk vb. yerlerde veya gövdede kabuk altında geçirir.

İlkbaharda uygun şartları bulduğunda saklandığı yerden çıkarak bir taraftan beslenir, bir taraftan çiftleşerek genç yapraklara, filizlere ve tomurcuklara yumurtasını bırakır.

Bir dişi ortalama 150 yumurta bırakır ve bunu 2-3 hafta içinde tamamlar.

Yumurtaların açılma süresi 15-25 gün arası sürmektedir.

Zeytin Pamuklu Biti Zararı ve Mücadelesi

Yumurtadan çıkan nimfler bulundukları yerlerin çevresindeki tomurcuk, sürgün ve yapraklar üzerinde emgi yaparak beslenir.

Beslenme sırasında bir taraftan mumsu iplikçikler salgılayarak vücutlarının üzeri beyaz pamuğumsu bir madde ile kaplanır.

Zeytin Pamuklu, Biti Akdeniz İklim Kuşağında yayılış gösteren ve özellikle zeytinde zarar gösteren bir türdür.

Emgi zararına uğramış tomurcuk ve çiçekler meyve bağlamaz, ağaç zayıflar. Bu zararlı aynı zamanda fumajine de neden olmaktadır.

Zeytin Pamuklu Biti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olmaktadır.

Kültürel Mücadelesi:

Zeytin bakım işlemleri: gübreleme, sulama, budama vb. işlemler zamanında ve usulüne uygun yapılmalıdır. Hasat sonrası kırılan ve kuruyan dallar mutlaka toplanıp imha edilmelidir.

Kimsayal İlaç Mücadelesi:

Çiçek somaklarında ilk pamuklanma görüldüğünde zararlıya karşı ruhsatlı bir ilaç ile uygulama yapılmalıdır. Bahçede diğer zararlılara yapılan ilaçlama çoğunlukla bu zararlıya da etki etmektedir. Bu nedenle ilaçlama yapılan bahçelerde mutlaka kontroller yapılmalı, atılan ilaçlar etki etmediği takdirde bu zararlı için ilaçlama yapılmalıdır.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.