" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

TÖB-SEN: EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÜZERİNDEN TASARRUF OLMAZ!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
TÖB-SEN: EĞİTİMDE ÖĞRETMEN ÜZERİNDEN TASARRUF OLMAZ!
18 views
23 Mart 2024 - 18:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Genel Başkanı Deniz Ezer tarafından öğretmen atamalarına ilişkin açıklama gerçekleştirildi.

TÖB-SEN (Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası) öğretmen atamalarına ilişkin açıklamada; “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz aylarda “2023 KPSS puanıyla öğretmen atamasını yapacağız ve tahmin ediyorum önümüzdeki günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığımızın bize vereceği kadro sayısı doğrultusunda takvimimizi oluşturacağız.

Alabileceğimiz en yüksek sayıyı, atanacak toplam kamu personelinin büyük çoğunluğunun öğretmen olacağını tahmin ediyorum. Ama henüz sayıyla ilgili bir şey söylemem yanlış olur. Ama tahmin ediyorum önümüzdeki Kabine Toplantısı’nda bu zaten gündeme gelir. Ondan sonra da bize tahsis edilecek atama sayısına göre, biz de oturup branş bazlı olarak dağılımını yapacağız.”

Ancak geçtiğimiz ay 12 Şubat tarihinde yapılan Kabine Toplantısı sonrası öğretmen atamalarına yönelik bir açıklama gelmemişti.

Geçtiğimiz günlerdede Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı bir açıklamasında, Sağlık Bakanlığı haricinde hiçbir kurumda, emekli olanlar dışında, personel alımı yapılmayacağını ifade etmiştir. Bu açıklama atama bekleyen öğretmenler başta olmak üzere, atama bekleyen yüzbinleri büyük hayal kırıklığına uğrattığı gibi atama bekleyen öğretmenler kandırılıyor mu?sorusunu beraberinde getirmişti.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllar içinde atama takvimi yayınlanır ve eğitim alanında her yıl KPSS sınavına girenlerin küçük bir bölümü atanırken, büyük bölümü ataması yapılmadığından dolayı hayal krırıklığına uğrayarak umutlarını bir sonraki yıla bırakmak zorunda kalıyorlardı.Öte yandan öğretmen açığı konusunda somut verilere rağmen atamanın yapılmamasının sonucunda eğitimin zaten sorunlu olan niteliği daha da bozulmaktadır.Kaldıki Eğitimde branş bazında bakıldığında öğretmen açığının 100 binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Okullarda halen 90 bine yakın ücretli öğretmen istihdam edildiğini düşünürsek, çok sayıda branşta öğretmen ihtiyacının bulunduğu ortadadır.Ayrıca kapalı olan köy okulları,21.yüzyılda ilkelliğini koruyan birleştirilmiş sınıflar uygulamasınıda düşünürsek somut anlamda 100 öğretmen atamasının yapılmasının doğru olacağı ortaya çıkacaktır.

Öğretmen atamalarının az ve çarpık biçimde yapıldığını somut veriler bize göstermektedir.

-2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmen girmesine rağmen ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı sadece 19 bin 969 olmuştur.

-2023 yılında KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye çıkmasına rağmen, genel seçim sürecinin de etkisiyle, sözleşmeli olarak 45 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız haklı olarak 2024 yılı içinde en az yüz bin atama talep etmektedir.

-Son 22 yılın atama ortalamasına baktığımız zaman KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 15’inin ataması yapılmış, geriye kalan 85 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır.

Öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması kabul edilemez.İnşaatlarda,fabrikalarda İş kazalarından dolayı hayatını kaybeden onlarca öğretmen olmuştur.Aynı zamanda bu durum ülkemiz adına utanç vericidir.

Kurumlara şatavatı ve lüksü esirgemeyen, diyanete koca bütçeler ayıranların bu ülkenin üretken gücü olan öğretmenlere yeterli kadro ayırmamalarını kabul etmiyoruz.

TÖBSEN olarak talebimiz öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 120 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Öğretmen atamaları iktidarın tasarruf yapabilecekleri bir alan değildir.Kamusal eğitimin güvencesi olan devlet halk çocuklarının eğitimlerini en sağlıklı biçimde yapılması konusunda ortam hazırlamak zorundadır.Bu anlamdada öğretmen eksiği en ciddi konudur. TÖBSEN olarak Milli Eğitim Bakanlığına sesleniyoruz.Öğretmenlere sahip çıkınız. Öğretmen atamaları bakan Şimşek’in ifade ettiği gibi sadece emekli sayısına göre değil, ihtiyaca göre yapılmalıdır”dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.