" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

VATANDAŞ NEYE KIZACAĞINI ŞAŞIRDI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
VATANDAŞ NEYE KIZACAĞINI ŞAŞIRDI
45 views
30 Aralık 2023 - 12:45
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Asgari ücrette uzlaşma yok! Asgari Ücret 1 Ocak İtibariyle Geçerli. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşları ilgilendiren 2024 asgari ücret zammı için 3. toplantı bitti. Yeni asgari ücret 17 bin 2 tl… Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret üzerine vatandaş, ‘bir kaç aya buhar olacak, yeniden açlık sınırının altında kalacak ücret’ dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen tutarı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıkladı. Işıkhan, yeni asgari ücreti 17 002 olarak Açıkladı. Zam oranı %49 civarında uygulandı.  700 lirası asgari ücret desteği olarak verilen yeni tutar 1 Ocak 2024 tarihinden sonra geçerli olacak.

3 defa toplanan asgari ücret komisyonundan uzlaşı çıkmadı. Türk İş Başkanı Ergün Atalay: Asgari ücrette uzlaşma yok. Bakanlık kendi teklifini açıklayacak, biz de kendi teklifimizi açıklayacağız” dedi.

Vatandaş olarak nerelere gideceğiz bilgimiz de yok!

Konu üzerine görüşlerini aldığımız asgari ücretli oğlunun maaşıyla geçinen Mehmet Saf; “ kızım benim şahsi fikrim, beklentim; en az 20 bin lira olmalıydı. Hoş böyle olsaydı da vatandaş için yeterli bir meblağ olmazdı. 5 kişilik bir aile içinde ben de varım. 6 kişiyiz. Siz bu asgari ücretle kime nasıl yeteceksiniz. İnsanların hayatları bu kadar basit olmamalı. Deprem zaten herşeyimizi elimizden aldı. Elektrik, su, gıda, öğrenci ne sayayım kızım sana yeme, içme; düzeni görüyoruz. Pazarı görüyoruz. Gelişi görüyoruz. Gidişi görüyoruz kızım. Asgari ücret en az 20 bin lira olmalı ki insanlar rahat nefes alabilsin. Başka türlü mümkünatı yok. Gidişat iyi değil. Çarşı pazar iyi değil yani böyle bir süreçten geçiyoruz. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Vatandaş olarak nerelere gideceğiz bilgimiz de yok. Önümüz açık değil, kapalı. Yani karanlık, karanlıkta yürüyoruz. Bu karanlık daha da büyüyor. Nereye yürüdüğümüz belli değil. Gidişat, ülkenin durumu hali belli. Git herkese sor şimdi; bak tek tek sor bu vatandaşlara hepsi belli az çok.

Haftalarda bir tarlada çalışıyorum. Soğan ekiyorum. Bahçelerde ırgatlık yapıyorum yine evladıma destek olamıyorum. Ürünü sattığım gibi gübreye, ilaca yeniden ürün alabilmeye, arazi kiralamaya harcıyorum. Havanda su dövüyorum. Ama yine de oğluma yük olmamak için çalışmaya çalışıyorum. Otursam, iş yapmasam kendimi aileme zul görürüm. Bu hayat değil! Bizim nasıl yaşamamızı istiyorlar!

Ama buna bir tepki vermek lazım, zorundayız. Başka türlü bunun altından vatandaş olarak kalkamayız, gür bir sesle beraber yerel seçimlerde tepki verme durumundayız. Gür bir şekilde. Herkes birlik beraberlik, doğruyu güzeli görmeli ki bir şeyler rayına otursun, başka türlü olmaz” dedi.

Yükselen fiyatlara bir dur deseler o zam…

Her gün gelen zamların durdurulması gerektiğini belirten Sevim Ay, beklentiniz ne sorusuna “beklentim zamlara dur desinler. Zamma dur demedikten sonra sen benim maaşımı yükseltsen ne olur? Yükseltmesen ne o olur ya.

Her gün etiket değiştirilir mi? Ümit hanım, marketlerde geziyorum daha zam olabilir duyumunu alan işletme sahiplerinin çalışanlarının ellerinde etiket ürün fiyatlarını değiştiriyor. Buna dur desinler ya. Önce buna dur demedikten sonra asgari ücreti 25 bin lira yapsalar ne olur? Yetmiyor. Hiçbir şey yetmiyor, yetmeyecek de. Ben ne diyeyim size de hani? Tamam, yükseltsinler ama fiyatlara dur demedikten sonra hiçbir anlamı yok. Bunu da bilsinler. Bu işin sorumluları kimse kızım vallahi bilsinler yani. İnsanların ta burasına kadar geldi. Ne ağlayanlar görüyorum. Ben bu kadar sakin konuşuyorum, bir başkası neler neler konuşuyor.

Bir yumurtanın, on beşli yumurtanın fiyatı, her gün iki buçuk, iki buçuk değişirse 10 günde ne yapar ya? İlgimi çekecek kadar değişti, siz düşünün artık ne kadar ileri gittiklerini. Bunu vatandaş mı yapıyor, Devlet mi, vallahi bilemez hale geldik. Buna bir dur deyin. Bütün sokağı da konuşturun. Herkesin en büyük acı sorunu. Her gün yükselen fiyatlar. Emeklilikte yok bilmem neydi. Onları düşüneceğine yükselen fiyatlara bir dur deseler o zaman devletten biz fazla bir şey de istemeyiz. Biz neye kızacağımızı şaşırdık, asgari ücretin beklenen oranda artmamasına mı? Asgari ücrete gelen zam ele geçmeden ürünlere yapışan zam etiketlerine mi? İşin muhatabı km, nerede?” dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.