" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

DOLANDIRICILIĞI KONUŞTU

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
DOLANDIRICILIĞI KONUŞTU
145 views
08 Aralık 2023 - 11:16
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

STEM Robotik Kodlama Eğitim Eğitmeni Uğur Özden DOĞRU Popüler platformlardan sosyal medya dolandırıcılığı rehberliğinde bulundu. Birçok platformun sosyal medya dolandırıcılıklarıyla mücadele etmek için neler yaptığını görün ve “bunları nasıl bildireceğinizi öğrenelim” diyen Eğitmen DOĞRU, sözlerini şöyle sürdürdü; “ YouTube dolandırıcılık politikaları

Nakit hediyeler, “kısa yoldan zengin olma” planları veya saadet zincirleri (somut bir ürün olmaksızın zincirleme olarak para gönderilmesi) ile ilgili vaatler barındıran içerikler.

YouTube’da aşağıdaki türden içeriklere izin verilmez. Bu listede olası her duruma yer verilmediğini unutmayın.

• İzleyicilerin kısa yoldan zengin olabileceği veya mucize bir tedavinin kanser gibi kronik hastalıkları tedavi edebileceği iddiaları gibi abartılı vaatlerde bulunma

• Nakit hediye veya diğer saadet zinciri yapılarını teşvik etme

• Nakit hediye aldatmacalarına özel hesaplar

• “Bu planla yarın 50.000 ABD doları kazanacaksınız!” şeklinde sözler veren videolar

WhatsApp dolandırıcılığı rehberi

Dolandırıcılık nedir?

Dolandırıcılık, kişileri kandırarak kişisel veya finansal bilgilerini ifşa etmelerini sağlamayı amaçlayan yasa dışı bir plandır. Herkes, her yerde dolandırıcılığa maruz kalabilir. Bu nedenle, dolandırıcılık eylemlerini fark etmenize ve kendinizi bu tür tehlikelerden korumanıza yardımcı olmak istiyoruz.

Dolandırıcılık nasıl anlaşılır?

Dolandırıcılık her zaman açık bir şekilde yapılmaz ancak aşağıdaki göstergeler bu tür tehlikeleri fark etmenize yardımcı olabilir:

İlk mesajda yalnızca “Merhaba” veya “Merhaba [adınız veya farklı bir ad]” yazıyor olabilir. Ardından mesajı gönderen kişi sizinle sohbet etmeye başlar ve kişisel bilgilerinizi paylaşmanızı veya para göndermenizi istemeden önce güveninizi kazanır.

Dolandırıcı, telefonunu kaybettiğini veya seyahat halinde olduğunu söyleyerek tanıdığınız biriymiş gibi davranabilir. Bu bilginin doğruluğundan emin değilseniz sohbet ettiğiniz kişiye yalnızca tanıdığınız kişinin bilebileceği bir soru sorun. Ayrıca kişinin kimliğini onaylamak için sesli veya görüntülü bir arama da yapabilirsiniz.

Mesaj çoğunlukla piyango, kumar, iş fırsatı, yatırım veya krediyle ilgilidir. Bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen gerçek değildir:

İş fırsatı: “Evden cep telefonunuzu kullanarak para kazanmak ister misiniz? Acele edin! Hemen para yatırın ve yatırdığınız paranın 10 katını kazanın.”

Yatırım: “Bu uygulama üzerinden hisse senedi ve kripto yatırımı yaparak paranızı kısa süre içinde ikiye katlayın.”

Kredi: “Yıllık %3 faizle kredi veriyorum. 3-25 aylık taksit seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Geri ödeme şekli size bağlıdır. Resmi bir başvuru gerekmez.”

Dolandırıcılıktan korunma:

1. Durun ve düşünün

Şüpheli davranışlar olup olmadığını gözlemleyin.

Mesaj bilinmeyen bir numaradan mı geldi?

Telefondaki kişi sizi acele etmeye zorluyor mu?

Telefondaki kişi tehdit edici şekilde konuşuyor veya ona güvenmenizi istiyor mu?

Para transfer etmeniz veya parola, anahtar ya da kişisel bilgilerinizi paylaşmanız isteniyor mu?

2. Sohbet etmeyi bırakın

Aramayı sonlandırın veya mesajlara cevap vermeyin. Sizinle iletişime geçen kişinin, para transferi gibi isteklerini yerine getirmeyin.

3. Engelleyin ve şikayet edin

Sizinle daha fazla iletişime geçememesi için kullanıcıyı engelleyin ve şikayet ederek bu durumu WhatsApp’a bildirin.

TikTok dolandırıcılık rehberi

Dolandırıcılığa karşı tavrımız

TikTok’ta kullanıcı güvenliğine ve içeriğin özgünlüğüne önem veriyoruz. Topluluk Kurallarımızda açıkça belirttiğimiz gibi , kişisel çıkar için kullanıcılarımızın güvenini kötüye kullanmayı amaçlayan ve dolandırıcılıkla ilgili içerik içeren her türlü içeriği kaldırmaya çalışıyoruz. Tekrarlanan ihlallerde bulunan kullanıcıların hesapları yasaklanabilir.

Dolandırıcılıkların getirebileceği zararların farkındayız ve Uluslararası Dolandırıcılık Farkındalık Haftası’na katılmak ve kendi #BeCyberSmart kampanyamızı başlatmak da dahil olmak üzere, siber suçlar ve dijital okuryazarlık hakkındaki farkındalığı yaymak için çeşitli girişimleri aktif olarak başlattık .

Dolandırıcılık nedir?

Dolandırıcılık, çevrimiçi ortamda gerçekleşebilecek hileli ve aldatıcı eylemlerdir. Bu dolandırıcılıklar tipik olarak bir tür parasal kazanç için başkalarının sömürülmesini içerir ancak aynı zamanda bir dolandırıcının bir bireyin kişisel verilerini elde etmeye çalışmasını da içerebilir. Buna kişisel kimlik numaraları, hesap giriş bilgileri, adresler, doğum tarihleri, e-posta adresleri, telefon numaraları ve Tek Kullanımlık Şifreler (OTP) gibi veriler dahildir.

Yaygın çevrimiçi dolandırıcılık türleri

Dikkat edilmesi gereken bazı çevrimiçi dolandırıcılık örnekleri şunlardır:

İş dolandırıcılığı Prestijli, yüksek maaşlı ve minimum çaba gerektiren sahte ve istenmeyen iş tekliflerini teşvik eden dolandırıcılıklar. Bu dolandırıcılıklara genellikle mağdurların hiçbir zaman telafi edemediği bir “kayıt ücreti” dahildir ve daha sonraki dolandırıcılıklarda kullanılmak üzere kişisel bilgiler istenebilir.

E-dolandırıcılık: Kullanıcıların farkında olmadan kişisel bilgileri gönüllü olarak vermeleri için kandırıldığı dolandırıcılıklardır. Bu dolandırıcılıklar genellikle sahte web siteleri, e-postalar veya meşru bir firmayı temsil ediyormuş gibi görünen mesajlar yoluyla gerçekleştirilir.

Kredi dolandırıcılığı: Bireylerin lisanslı tefeci olduklarını iddia ettiği ve mağdurları kredi ödemesi için bir “depozito” ödemeye ikna eden dolandırıcılıklar. Depozito transferi sonrasında bu dolandırıcılara ulaşılamaz hale gelir. Ayrıca daha sonra daha fazla ödeme almak için mağdurlara şantaj yapmak amacıyla kişisel bilgiler de isteyebilirler.

Para hilesi dolandırıcılığı: Kullanıcıların komisyon karşılığında banka hesaplarının kontrolünü devretmelerini gerektiren para kazanma fırsatları sunan dolandırıcılıklar. Kullanıcılar bunu yaparken istemeden yasa dışı kara para aklama eylemine yardımcı oluyor olabilirler.

Mobil oyun dolandırıcılığı: Dolandırıcılar oyun içi öğeleri ücretsiz veya daha ucuz fiyatlara sunuyor. Bunu çoğunlukla bir web sitesini ziyaret etme veya bir bağlantıya tıklama talimatı izler. Bu durum potansiyel olarak kullanıcıları hesap kaybına, oyun parası kaybına veya finansal kayba maruz bırakabilir.

Gerçekçi olmayan iade dolandırıcılıkları: Genellikle kullanıcıyı bir “idari ücret” yoluyla dolandırmak veya kişisel bilgilerini çalmak amacıyla kullanıcılara nakit para, sahte banknotlar, dijital para birimi, oyun para birimi, kripto para birimi vb. iadesi sağlayan ücretsiz para dolandırıcılıkları . Kullanıcılara genellikle hediye kartları, telefonlar, video yayın hizmetleri, iş teklifleri, dolandırıcılık yöntemleri, sahte belgeler, çalıntı veya sahte çevrimiçi hesaplar, çalıntı veya sahte finansal bilgiler, indirimler vb. dahil olmak üzere ücretsiz ürün ve/veya hizmetlerin iadesini vaat eden ücretsiz ürün ve hizmet dolandırıcılıkları Kullanıcıyı bir “idari ücret” ile kandırmak veya kişisel bilgilerini çalmak amacıyla.

Romantik dolandırıcılıklar: Mağdurun sevgisini kazanmak için, genellikle mağdurun banka hesaplarına, kredi kartlarına, pasaportlarına, e-posta hesaplarına veya ulusal kimlik numaralarına erişmek ve hatta mağdurları onlar adına dolandırıcılık yapmaya zorlamak için, kurbanla aşk yaşıyormuş gibi davranan dolandırıcılıklar.

Piyango dolandırıcılığı: Mağdurları, yalnızca idari ücretlerin, vergilerin veya çeşitli ödemelerin yabancı bir banka hesabına ödenmesinden sonra alınabilecek piyangoyu veya şanslı çekiliş ödülünü kazandıklarına inandıran dolandırıcılıklardır.

Bağış dolandırıcılığı: Dolandırıcıların, mesajlar yoluyla veya bağış kabul etmek veya kişisel bilgileri çalmak üzere tasarlanmış web siteleri aracılığıyla doğrudan banka hesaplarına bağış istedikleri kriz zamanlarında ortaya çıkma eğiliminde olan dolandırıcılıklar.

Ponzi veya piramit şemaları: Ponzi şeması, az riskle yüksek getiri oranları vaat eden hileli bir yatırım dolandırıcılığıdır. Daha sonraki yatırımcılardan alınan parayla daha önceki yatırımcılara getiri sağlar.

Piramit şeması, ağ pazarlamasının hiyerarşik kurulumuna dayanan bir yatırım dolandırıcılığıdır.

Sabit bahis: Bu dolandırıcılıklar genellikle sabit eşleşmelerle ilgili ipuçları veya içeriden bilgi sahibi olduklarını iddia eder ve bunlar çoğunlukla yanlıştır (ve yasa dışıdır). Kurbanlar bu dolandırıcılık ihbarcıları aracılığıyla bahse girdikleri parayı kaybediyorlar.” (Devamı Sonraki sayımızda!)

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.