" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

“HATAY’DA 30 MAHALLE YOK OLMUŞ DURUMDA”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
“HATAY’DA 30 MAHALLE YOK OLMUŞ DURUMDA”
48 views
04 Ekim 2023 - 9:05
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Savaş: Çok Şey Kattığımız Şehrimizde Saniyeler İçinde Her Şeyimizi Kaybettik. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, UNESCO tarafından Uluslararası Bilgiye Evrensel Erişim Günü olarak ilan edilen 28 Eylül’de ‘’İstanbul’un Estetik Direnişi’ programına konuk oldu.

Belediye başkanları ve alanında uzman konuşmacıların da katıldığı programda deprem önlemlerinden kentin sürdürülebilirliğini sağlamak için atılacak adımlar gibi birbirinden farklı konula ele alındı.

“Hatay’ın müthiş bir birikimi var”

“UNESCO Öğrenen Şehri: Hatay” başlıklı konuşmasında şehrin tüm dünyaya örnek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Savaş, “ Hatay’ımız 2017 yılında UNESCO tarafından ‘Gastronomi Şehri’ unvanını aldı. Hatay’ın müthiş bir birikimi var. Yüzyıllarca ticaret merkezi olan şehrimiz enlerin ve ilklerin şehri. Buğday ilk olarak burada ehilleştirilmiş, ilk ışıklandırılan caddenin burada olması ve ilk gayrıresmi olumpiyatlar da burada yapılmış olmasından dolayı Hatay oldukça önemli bir konumda. 27 kültürün yaşadığı şehrimizde 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz var. Gastronomi şehri olmakla beraber Öğrenen Şehir ağına da katıldık” dedi.

“Yaşamış olduğumuz bu zor günlerde bizlere destek olan herkese çok teşekkür ederim”

6 Şubat’ta depreminde Hatay’da yaşanan acı tablo hakkında da konuşan Savaş, “ Çok büyük bir deprem yaşadık. Yaşamış olduğumuz bu zor günlerde bizlere destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Ben 15 yıldır belediye başkanıyım. Çok şey kattığımız şehrimizde saniyeler içinde her şeyimizi kaybettik. Ama hiçbir zaman umutsuz olmadım. Acımız çok büyük ve binlerce insanımızı kaybettik. Üçüncü günden itibaren belediyeler, resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve birçok iş insanı bizlere yardımda bulundular. Üniversiteler de farklı görüş ve siyasi düşüncelere sahip gençlerimiz de Hatay’ı ayağa kaldırmak için çok gayret ettiler. Çocuklarımız öğrenme konusunda ve yapmış oldukları paylaşım konusunda örnek oldular herkese. Gelecek nesillerimizden umutluyum” diye konuştu.

HBB Başkanı Savaş, deprem öncesi ve sonrasında şehrinde hiçbir siyasi ayırım gözetmeksizin hizmet yaptıklarını amaçlarının her zaman Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak ve toplumu kalkındırmak olduğunu söyledi.

“Biz riskli alanları belirlemiştik”

Hatay’ın birçok bölgesinde projeler ve hazırlıklar yapmış olduklarını da sözlerine ekleyen Savaş, “ Daha önce Hatay’ımız da 7 defa deprem olmuş. Biz Hatay’da mikrobölgeleme ve 90 bin hektarda zemin etüd çalışmadı yapmıştık. 2013 yılında da Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığında 35 hektarlık alanda da çalışmalarımıza başlamıştık. Riskli alanları da belirlemiştik” dedi.

Deprem öncesinde yapmış oldukları çalışma ve projeler için bakanlıktan hiçbir şekilde dönüt almadıklarını da belirten Başkan Savaş, “ Maalesef yapmış olduğumuz projelere karşılık bakanlık bize cevap bile vermedi. Antakya ve Defne ilçelerimizde 46 mahallemizde de kentsel dönüşüm projesi yaptık. Bütün eski yapıları tek tek tespit ettik. Kentsel dönüşüm planlamalarımızı yaptık. 2013-2023 yılı arasında bakanlığa ne yazdıysak cevap bile alamadık. Riskli alanlarda gerçekleştirilen yapılara izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Biz ne kadar yazı yazarsak bize cevap bile verilmiyor. Resmi rakamlara göre 23 bin 65 insanımızı kaybettik. Zamanında yıkılacak diye tespit ettiğimiz binalar yıkıldı. Hatay’da 30 mahalle yok olmuş durumda. Önlemler alınsaydı bu duruma gelmezdik” diyerek resmi kurumlar arasında yaşanan iletişimsizliğin olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.