" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

 “YAPI DEPREMDE HASAR ALMASADA GÜÇLENDİRMEYE İHTİYAÇ DUYUYOR”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
 “YAPI DEPREMDE HASAR ALMASADA GÜÇLENDİRMEYE İHTİYAÇ DUYUYOR”
15 views
10 Şubat 2024 - 23:25
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

11 ilde yıkımı aratmayan 6 Şubat Depremi sonrası yaşadığımız evlerin sağlamlığı gündemden düşmeyen konular arasında yer aldı. İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi İbrahim Erginer, bina güçlendirme işlemlerinin ileride beklenen olası en şiddetli depremde can kaybına yol açmayacak bir dayanım düzeyi sağlamak olduğuna işaret etti.

İlçemizde ekibiyle Yerinde Dönüşüm Projeleri ve İnşaatı, Güçlendirme Projeleri ve inşaatı, Çelik Yapı Projeleri ve İnşaatı, Soğuk Hava Depoları, Fabrika Projeleri, Statik Proje, Mimari Proje, Sondaj ve zemin etüt işlemleri yapmak üzere ekibiyle yola çıkan İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi İbrahim Erginer, binaların güçlendirilmesi süreci üzerine kamuoyunu bilgilendirdi.

İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisi İbrahim Erginer, kamu noyunu bilgilendirdiği mesajında; “binaların güçlendirilmesi, deprem hasarlarına neden olan kusurların giderilmesi, güvenliğin arttırılması ve mevcut yapının deprem davranışının iyileştirilmesini kapsamaktadır. Bir yapının güçlendirilmeye ihtiyacının olup olmadığı, yapıda yerinde yapılan incelemeye bağlı olarak yapılacak performans analizi ile anlaşılır.

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’e bağlı olarak betonarme binalarda yapılacak güçlendirmeler şöyle sıralanmaktadır.

Kolonların Sarılması (Betonarme Sargı, Çelik Sargı, Lifli Polimer Sargı)

Kolonların Eğilme Kapasitelerinin Arttırılması

Kirişlerin Sarılması (Dıştan Etriye Eklenmesi, Lifli Polimer ile Sarma)

Bölme Duvarların Güçlendirilmesi (Sadece bodrum hariç en fazla 3 katlı binalarda uygulanabilir.)

Betonarme Perde Kolon İle Güçlendirilmesi

Betonarme Sisteme Yeni Çerçeveler Eklenmesi

Betonarme Sistemin Kütlesinin Azaltılması (Üst katlardan bir yada daha fazlasının iptal edilmesi)

Bir yapı görünen bir hasar almamış olabilir, ancak bu yapı ikinci bir depremi taşıyabilir mi? Performans analizleri bu konuda bize yol gösteriyor. Performans analizlerinde ilk olarak sondaj uygulaması, karot testi ve betonarme çeliğinin durumunu görmek için röntgen görüntüleme yapılmaktadır. Tüm bu işlemler ile yapının 3 boyutlu modellemesi yapılarak güçlendirmeye ihtiyacının olup olmadığı belirlenmektedir. Yani aslında bir yapı depremde hasar almasa dahi güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Çünkü bu yapı ikinci bir depreme karşı aynı reaksiyonu veremeyebilir. Performans analizleri yapılırken deprem hesabı yapılmakta ve yapının 06.02.2023’te meydana gelen deprem ile tekrar karşılaşılması halinde ayakta kalıp kalamayacağı tespit edilmektedir” dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.