" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

OLAN YİNE ÇİFTÇİYE OLDU!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
OLAN YİNE ÇİFTÇİYE OLDU!
26 views
10 Mayıs 2024 - 17:59
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

İlçemizde geçtiğimiz günlerde etkisini gösteren dolu yağışı, çiftçiyi zorda bıraktı. Misket büyüklüğünü aşan dolu yağışı görenleri hayrete düşürürken, tarım alanlarına da ciddi zarar verdi.Buğday başakları, erik ağaçları tanelerini dökerken, açık alanda ekimine başlanan sebzeler özellikle Deniz, Mağaracık, Kurtteres Mahalleleri yanı sıra ilimiz genelinde bir çok bölgede yerle bir oldu.

Tarlalarını ekip, gübrelerini veren ve hasat zamanını bekleyen çiftçiler, her biri fındık büyüklüğünde olan dolu yağışı nedeni ile ne yapacağını şaşırdı. Sabahın ilk ışıklarında duran dolu  yağışı gün bitimine kadar erimedi. Vatandaşlar ellerini doluya daldırınca tane tane dağılan doluları hayretle izlediler.

Pazartesi gününü Salı gününe bağlayan gece 1 gibi başlayan ve sabaha kadar aralıksız yağan dolu yağışı meyve ağaçlarına ve buğday ekili olan tarım arazilerine zarar verdi.

Misket büyüklüğünde yağan dolu, hasadı bekleyen buğday tarlalarında büyük hasara yol açtı. İlçemizde deniz Mahallesinde buğday ekili alanda buğdayın geldiği son noktayı gösteren yıllarını çiftçilikle geçiren Hüsamettin Kudret, “şiddetli bir dolu yağışıyla bakın ne oldu. Ne ağaçlarda yaprak kaldı, ne buğdayda tane. Zaten deprem bölgesindeyiz. Çoğu çiftçi borçlanarak ürüne masraf ediyor. Şimdi de dolu vurdu çiftçiler ürünlerini kaybettiler. Şu hale bakın koskoca buğday tarlasında tane kalmadı, kalanda mundar oldu”dedi.

Tarım sigortanız var mı sorusuna Hüsamettin Amca,

“kızım ne sigortası. Biz topraktan, gübreye, sebzeden, sera naylonuna, arıya yıl boyunca mahsül elde edebilmek için ne kadar harcıyoruz bilemezsin. İş gücümüzü de bila bedel toprağa katıyoruz. Tarlamıza sigorta da yaptırmadık. O da bizim için bir öz eleştiri olsun. Devletimden yardım bekliyorum” dedi.

“Burada benim buğday vardı. Artık yok. Bu bölgede ekim yapabilmek için arazi kiraladım sonuç doluya teslim’diyen Ahmet Düzel, “ buğdayımın biçilecek hiçbir şeyi yok. Bomboş başak ile kaldık. Deprem bölgesindeyiz, deprem bölgesini bir afet daha vurdu. Borcumuz vardı ertelenmiş. Bankaya, depremden dolayı 50 bin lira borcum var, ertelenmiş. Ben de diyordum, hasadı yaptırır yüzümüzün akıyla öderiz diyordum. Şimdi bir afet daha geldi. Bilmiyorum nasıl edeceğiz, ne yapacağız? Sigorta da yaptırmadık. Çiftçinin büyüğü küçüğü olmaz ama biz küçük çiftçiyiz, bir daha toparlanmamız mümkün değil” dedi.

Tarlasını açık alanda ektiği patlıcanlarla donatan Kemal Demir, “yıllardır patlıcanın ilk hasadını ben yapar pazara sürerdim. Şimdi hale bakın dolu eridi sular altında kaldık. Bu bahçeyi bir daha ekmek ne demek biliyor musunuz? Tükendik resmen. Pandemisi, depremi, ekonomisi, yağışı yorulduk. Biz ne yapalım anlayamadık! Devletimizden destek bekliyoruz. Yaralarımızı sarsınlar” Dedi. 

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.