" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

TÜRKİYE’NİN TEK STYLİTE MANASTIRI, KADERİNE TERK EDİLDİ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
TÜRKİYE’NİN TEK STYLİTE MANASTIRI, KADERİNE TERK EDİLDİ
45 views
27 Aralık 2023 - 10:05
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hatay’ın gizli hazinesi: ST. Simon Manastırı; her mevsim misafir ağırlıyor ancak virane görüntüsünün önüne de geçilmiyor. İlimizde Defne ile Samandağ ilçeleri sınırında yer alan St. Simon Manastırı, efsanesi, eşsiz manzarası ve doğayla iç içe mimarisiyle kentin önemli turistik değerleri arasında yer alıyor. Pazar gününü misafir ağırlamakla geçiren manastır görenleri büyülüyor. Bir dönem küçük çocukların ‘senin annen değil, benim annem’ diyerek kapıştığı belirli bir süre sonra kazanan tarafın terk ettiği bir anne gibi bir Simon Manastırı var önümüzde! Neden mi bu benzetmeyi yaptım yazıyı okuyun siz de hak vereceksiniz.

Hafta sonu katıldığım bir haberde, Erken Hristiyanlık hac merkezi olarak kabul edilen ve “Stilitler Tarikatı”nın kurucusu Antakyalı St. Simon tarafından dini eğitimler verilmek üzere kurulan manastırı inceleme şansım oldu.

Simon Manastırı kente gelenlerin görmeden ayrılmadığı mekanların başında geliyor.

Aknehir Mahallesi yakınlarındaki gözlerden ırak bir bölgede yaklaşık 480 rakımlı tepede 6. yüzyılda kurulan St. Simon Manastırı, kentin inanç turizminde önemli yer tutuyor.

St. Simon’un 10 metre yüksekliğindeki taş sütun üzerinde 45 yıl inzivaya çekilerek yaşadığı yer olarak da anılan manastır, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Bugün en yıkık virane haliyle içerisinde kilise, vaftizhane, sarnıç ve diğer mimari kalıntıların görülebildiği manastır; tarihi kalıntıları ve doğayla özdeşleşen mimarisiyle ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

Bugün ‘bakımsızlığı’ ve en çok da ‘sahipsizliği’ konusunda gündem olan, olmaya da devam eden Saint Simon Manastırı için Samandağ Kaymakamlığı ile Defne Belediyesi Yönetimi ‘kime ait’ tartışmasında karşı karşıya gelmiş ve sonuçta alınan kararda bu alanın tarihi önemine işaret edilerek, Samandağ Kaymakamlığı’nın talep reddedilmişti.

O ‘red’ kararında geçen ifadeler de şu olmuştu:

“Gündeme konu olan ‘Aknehir Mahallemiz’de mevcut Saint Simon Manastırı’nın bulunduğu bölgenin Samandağ ilçesi sınırlarına dahil edilmesi talebinin görüşülmesi’ hakkındaki Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün 22.12.2017 tarih ve 206 sayılı teklif yazısı, görüşülmek üzere Meclis Başkanlığı’nca okutuldu.

6360 Sayılı Yasa kapsamında kurulan, ilçe belediyemizin sınırlarında mevcut 37 adet mahalleden biri olan Aknehir Mahallesi’nde kain M.S. 6. yüzyılda inşa edildiği bilinen Saint Simon Manastırı’nın bulunduğu bölgenin Samandağ ilçesi sınırlarına dahil edilmesi hakkındaki talebi içeren Samandağ Kaymakamlığı’nın 25.09.2017 tarih ve 2068 sayı yazıları ve bu talebe istinaden Strateji Geliştirme Müdürlüğümüzün 22.12.2017 tarih ve 206 sayılı teklif yazıları görüşüldü. Meclisimizce konu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde, ilçemizin yüzölçümü itibari ile ilimizin en yoğun nüfusa sahip ilçesi olması sebebiyle, böyle bir devir işleminin ilçe sınırlarını daha da daraltacağı, gerek bölge ve gerekse ilçe halkının çeşitli kesimleriyle yapılan görüşme ve istişareler neticesinde, TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERE SAHİP Saint Simon Manastırı’nın bulunduğu bölgenin başka ilçeye devredilmesine karşı çıkıldığı müşahede edilmiştir.

Yukarıda belirtilen sebeplerle, ilçemiz hak ve menfaatleri dikkate alınarak, Saint Simon Manastırı’nın olduğu bölgenin Samandağ ilçe sınırlarına devredilmesi yönündeki talebin şiddetle reddedilmesi Meclisimizce uygun görülmüş olup, Meclisçe yapılan müzakereler sonucunda, Meclis’in oyuna sunulan karar 29 (yirmi dokuz) kabul görmüş ve karar oybirliği ile kabul edilmiştir.”

-SORALIM MI? –

Tarihi ve kültürel değere sahip olduğu Defne İlçe Yönetimi tarafından 22.12.2017 tarihinde dile getirilen Saint Simon Manastırı’nın bulunduğu bölgenin başka ilçeye devredilmesine karşı çıkılmasından bu yana geçen sürede, Manastırı iyileştirmek için ne yapıldı?

İlçenin bu önemli turizm destinasyonu için proje üretildi mi, ne tür projeler üretildi?

Defne Turizm Stratejisi içinde manastır, ne kadar yer alabildi?

Diğer kurumlarla olan koordinasyon, bu anlamda ne derece sağlandı?

Bugüne kadar yaşanan sorunların çözümü adına hangi adımlar atıldı?

Samandağ’a verilmeyen ve ‘bizim için önemli’ denen yer idareciler tarafından depremden bu yana bir kere bile ziyaret edildi mi?

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur.” Sözünü hatırlatarak; bugün depremin elimizden aldığı tarihi mekanlarımızın da acısı tazeyken, gelin ilimizin elimizde neredeyse elinde az sayıda kalan tarihi kalıntılarından biri olan ST. Simon Manastırına sahip çıkın!

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.