" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

SİSTEM YIKIM İSTİYOR

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
604 views
10 Mart 2023 - 0:11
<strong>SİSTEM YIKIM İSTİYOR</strong>
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hatay Samandağ Çoğulcu Demokrasi Meclisi adına Mevlüd Oruç yazdı

Deprem ve kentlerin yeniden inşa süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, AFAD vb. devlet yetkilileri her uygulamada şeffaf olmalıdır. Yetkilileri halkta oluşan bu haklı endişeleri gidermeye davet ediyoruz

Deprem felaketinden sonra evimizin, mülkümüzün, sokağımızın,  mahallemizin, hatta ilçemizin rant uğruna kaybedilmemesi, gelenek, göreneklerimizin, âdetlerimizin, törelerimizin, köklerimizin, yani inanç ve kültürel birikimlerimizin yaşam alanlarının, habitatlarımızın yok edilmemesi için,

  1. Hiçbir şeyi İMZALAMIYORUZ. İmzaladığınız her şey maddi ve manevi yok olmamız için kanıt olarak kullanılabilir.
  2. Binamız ağır hasarlı olmadığı halde ağır hasarlı yazılmışsa İTİRAZ EDİNİZ. Dilekçenizi almıyoruz diyemezler. Dilekçe verme hakkı vardır.

Sermaye ve devlet ittifakı

Antakya, Defne ve Samandağ da depremi fırsat bilen derin ırkçılığın; özellikle Arap Alevilerin, Arap Hıristiyanların, Ermenilerin habitatlarını, yaşam alanlarını, kültürel birikimlerini tahrip etme, dağıtma vb. girişimlerde bulunabilme ihtimalinden kaygılıyız. Türkiye’de devlet ve sermaye rant ikizleridir. Doğa olayı olan depremlerin, toplumsal felakete evrilmesinin nedeni, kar, rant, pazar, servet aktarımı bağlamında sermaye ile devletin ittifakıdır. Rant ikizleri on yıllar öncesinden, piyasa için beton üretimini, kalkınmanın motoru olarak belirlemiştir. Pazara yönelik üretim süreçleriyle, canlılar için mesken veya yaşam alanları değil, ölüm alanları yapıldı.

Servet aktarımı yapılıyor

Rant ikizlerinin, daha çok kar saikiyle, kalitesiz malzemelerle, yaptığı binalar, katliama neden olmuştur. 6 Şubat ve sonrası yaşanan toplumsal felaketleri, asrın en büyük sermaye birikim sürecine sokmak için, yıkıntıların altındaki canların çıkarılmasını bile beklemediler. Kentlerin yeniden inşası adı altında, yine yeni toplumsal felaketler ve ölüm alanları inşası için ihalelerle paylaşımlarını yaptılar. “Çocuğun açlıktan ölmesini bekleyen akbaba” fotoğrafında (Kevin Carter)  olduğu gibi, her toplumsal felaket, sermayeye servet aktarımı için fırsata çevriliyor. Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklenemez. Doğal olayların, yine toplumsal felaket üretmemesi için, kar için inşaat değil, yaşam için evler yapılmalıdır.

Asrın toplum mühendisliği

İnsanlar; can derdinde, sermaye; kar derdinde, derin ırkçılık ise tekçilik, ayrımcılık ve asimilasyon derdindedir. Tek devlet, tek vatan, tek yurt, tek bayrak, tek sınır, bölünmez bütünlük vb. hepsi ortak değerlerimizdir. Fakat ayrımcı, ırkçı, mezhepçi toplum mühendisliği yapılacağı endişesi içindeyiz. Deprem; binaları yıktı, fakat yıkımı fırsat olarak gören derin ırkçılığın, Antakya, Hatay, Samandağ, Defne vb. kent kimliklerinin, kültürünün, belleğinin yıkımına yöneldiği endişesi içindeyiz. Derin ırkçılığın depremi fırsat bilerek ırkçı uygulamalar yapma ihtimalinden tedirginlik duyuluyor. Rengârenk bir çiçek bahçesi gibi, çokluğun, çok kültürlülüğün ve kardeşliğin başkenti olarak tanımladığımız Hatay ilimizin bu en kıymetli niteliklerinin kaybettirilmesi ihtimalinden tedirginlik yaşıyoruz. Bölgenin çoğulcu demografik yapısı ile ilgili etnik ve mezhep ayrımcı uygulamalar yapılabilir kaygısı ve tedirginliği yaşanıyor. Farklı inanç ve etnik yapıdaki vatandaşları, mülksüzleştirmeye kadar varacak uygulamalara açık kapı bırakılıyor.

Tek bir açıklama yok

İlk hasar tespit çalışmalarında, hasarsız, az veya orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar, neden sahaya inilmeden, masa başından, ağır hasarlı olarak güncellendi? Canının derdine düşmüş, başını sokacak çadır bulamayan depremzedeler; depremde kaybettiklerinin yasını tutamadan, evsiz ve mülksüz bırakılma derdiyle karşı karşıya bırakıldı. Son çıkan kararname ve genelgeler ile topraklarını acele kamulaştırma ile kaybedeceğini düşünen halkın, kaygılarını giderecek bir resmi açıklama neden yapılmıyor? Halkın bu kuşkularını gidermek için hareket etmeyen bürokratlar dışında, neden siyasetçiler, milletvekilleri ve belediye başkanları tek bir açıklama dahi yapmıyor?

Sistem yıkım istiyor

Hasarsız veya az hasarlı ev ve iş yerlerimizin yıkılacak ve topraklarımızın elimizden alınacak olması ihtimali, yerel halkta, göçe zorlanacağız kuşkusu ve tedirginliğine neden olmaktadır? Hasarsız, az ve orta hasarlı yapıları sahaya inip kontrol etmeden, masa başından, gerçeğe aykırı bir şekilde, ağır hasarlı ilan edenler, suç işlemektedirler. Bu durumun düzeltilmemesi ve yapıların gerçek anlamda tespitlerinin yapılmaması halinde, mağdur olan vatandaşlarımızı, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya davet ediyoruz. Bu soruna, yerel yöneticileri ve Hatay milletvekillerini duyarlı olmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde bu enkazın altında kendilerinin siyasi hayatlarının kalacağı hususunda kendilerini uyarıyoruz. Deprem ve kentlerin yeniden inşa süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, AFAD vb. devlet yetkilileri her uygulamada şeffaf olmalıdır. Yetkilileri halkta oluşan bu haklı endişeleri gidermeye davet ediyoruz.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.