" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

“BU DENİZ, BU GÖK, BU TOPRAK BİZİM!”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
829 views
09 Mart 2023 - 23:38
<strong>“BU DENİZ, BU GÖK, BU TOPRAK BİZİM!”</strong>
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tensik’ul Sveydiye (Samandağ Dayanışma Koordinasyonu), basın açıklaması yaptı.

Samandağlı Gönüllüler, Şehir Dışından gelen Gönüllüler, Samandağ Dayanışma Evi, Mağaracık Dayanışma Evi, Mızraklı Dayanışma Evi, Tekebaşı Dayanışma Evi, Deniz Dayanışma Evi, Samandağ Eğitim – Sen, UİD-DER, TİP, TÖP, KAldıraç Hareketi, HDP, SYKP, Hatay Deprem Dayanışma ve Gönüllü Sağlık Emekçilerin katılımcı olduğu basın açıklamasında, “6 Şubat Pazartesi günü yaşanan depremin ardından en çok yıkımın olduğu Antakya’nın Samandağ ilçesindeyiz.

Bizler devrimci sosyalistler, demokratik kitle örgütleri ve gönüllüler olarak bir aydır Samandağ halkı ile dayanışmak üzere alandayız.

Bir ayı geride bırakırken burada yaşanılanları paylaşmak üzere burada bulunmaktayız.

‘Doğal afet’ insanların kontrolü dışında olan ve doğanın şekillenişi itibariyle müdahale edilemeyen olaylardır. Fakat buna göre konum almak,

yaşanılan doğayı tanıyarak şehirleri planlamak ise toplumsal yaşamın esaslarından olmalıdır. Kapitalizm ile doğadan kopartılan insan canlısı

ve yalnızca kar üzerine kurulu bu sistemde  ‘Doğal Afet’ can kaybı, yaralı, acı, travma, mal kaybı, bir dakikada değişen yaşam koşulları olarak tarif edilebilir.

TC’de 10 ili etkileyen bu deprem için de gördük ki durum budur.

İlk günlerde Samandağ da dahil hemen hemen her ilde enkazların başında çaresizce bekleyen insanlar vardı. Vinç, hilti, çekiç, demir keski gibi malzemelerin temini için canhıraş çalışan insanlar, enkazlarda çaresizce bekleyen ve ses veren insanlar, sonra seslerin gittikçe azalttığı ve yalnızca sevdiklerinin cansız bedenlerini almak üzere bekleyen insanlar…

Biz hem şehir dışından gelen hem de Samandağlı gönüllüler ilk üç gün enkazlardaki insanlara koştuk. Elimizdeki her malzeme ile işe giriştik.

İlk saatlerde tüm enkazlara ulaştığını iddia eden AFAD başkanına söylemeliyiz ki hala cenazesi bulunamayan insanlar var.

UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ!

Saatler, günler geçerken sermayenin devleti ellerini ovuşturarak deprem bölgelerini izliyordu. Depremin ilk günlerinde şirketlerin illeri paylaştığı kağıt üzerindeki planlar önümüze düşmüş oldu. Bu sırada ‘devlet yok’ diyen depremzedeleri, gönüllüleri tehdit etmekten de geri durmadılar.

Haklıydılar, evet devlet buradaydı. Bizi engellemek için buradaydı, temin ettiğimiz malzemelere el koymak için buradaydı, bizi tehdit etmek için buradaydı, hasar tespiti yapmak ve kurulacak TOKİ’ leri planlamak üzere buradaydı. Devlet ve kurumu çadır satmak için de buradaydı.

Sonra, seçim geliyor, tüm dertleriniz bitecek yalanlarını savurmak için de buradaydı. ” Depremzede kız çocuklarıyla evlenilebilir.” Demek için de buradaydı, hazırdı.

Gerçeklik tüm çıplaklığı ile önümüzdedir. Samandağ halkı da ilk günden bu yana yanında kimlerin olduğunu, kimlerin onları ölüme terk ettiğini

dayanışmanın yaşattığını, rant, yağma ve savaş ekonomisinin bize ölümden başka bir şey vadetmediğini bilmektedir, yaşamaktadır.

Toplumsal olarak ilk gösterdiğimiz refleks seferberlik ilan etmekti. Elimizde ne varsa deprem bölgelerine ulaştırmak üzere ilk saatlerde canhıraş tüm illerden çalışmaya başladık. Biz halklar olarak birbirimizin yarasına merhem olmaya hep hazırdık.

Samandağ’a ulaşan gönüllüler olarak da bulduğumuz tüm güvenli alanlarda yine gönüllülerden gelen bu malzemelerin dağıtımını planlamak üzere kurulduk. Ve sonra; alanın temel ihtiyaçları için bize ulaşan onlarca kişi, insanların temel ihtiyaçları için gelen onlarca tır, sıcak yemek için günlerce mutfakta çalışanlar, acil yardım için gelen sağlıkçılar, çadır kuranlar, çay demleyenler, mobil dağıtıma çıkanlar, çocuklar ile günlerce aktivite planlayanlar, geceleri acil ihtiyacı tespit etmek üzere sokakta olanlar, cenazesini defnedip gönüllülere destek olmaya gelen Samandağ halkı..

SORULACAK BİR HESAP, KURULACAK BİR YAŞAM VAR!

Bir ayı geride bırakırken biz gönüllüler hala dayanışmayı büyütmek üzere buradayız. Samandağ özelinde burayı insansızlaştırmak ve imara açma planlarına müdahale etmek, ilçemizin dokusunun bozulmasını engellemek için de burada olacağız.

Hala bazı temel ihtiyaçlar devam ediyorken, barınma, eğitim, sağlık, hukuki destek, psikolojik destek gibi ihtiyaçlara dair herhangi bir planlama yapılmazken bize düşen ihtiyaçları

Samandağlılar ile birlikte hareket ederek belirlemek ve buralara cevap üretmek, bu enkazın altından hep birlikte kalkmak olacaktır. Bunun için gönüllü öğretmen, avukat, mühendis, doktor, hemşire, psikolog arkadaşlarımıza çağrımızdır. Yeni bir yaşamı inşa etmek için hepimize ihtiyaç vardır.

Burada yaşayan özneler olarak topraklarımıza gelişecek her müdahaleden haberdar olacak ve buraya yönelik atılan her adımda bizden bağımsız işleyecek her mekanizmaya karşı duracağız.

Bu deniz, bu gök, bu toprak bizim!

Unutmayacak, affetmeyeceğiz!” ifadelerine yer verildi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.