" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

HATAY TARİHİ NASIL KORUNACAK

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HATAY TARİHİ NASIL KORUNACAK
317 views
03 Mart 2023 - 20:24
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mehmet Yuva

Antik vilayetimiz Hatay’da depremden zarar gören tarihi eserleri ve dini makamları yerinde görmek, hasar tespiti yapmak için meseleye ivedilikle eğilmemiz elzemdir.

Prof. Dr. Mehmet Yuva

Zira bu antik şehrimizin en önemli karakteri farklı çağlara ait medeniyetlerin izlerini taşıyor olmasıdır. Bu izlerin kaybolması tarihi hafızamızın silinmesi demektir. Aslına uygun onarım, aslına uygun yeniden inşa için yetkililer ve uzmanlarla görüşme, antik eserlerin onarımı alanında uluslararası çok önemli tecrübelere sahip dostlarımızla konuyu istişare etmek ve bu çalışmaları finanse edebilecek alternatifleri yaratmak amacıyla saha çalışmaları başlattık.

Deprem sahasından aktaracağımız bir başka önemli konu ise molozda asbestin sebep olacağı doğal felaketler ile insan sağlığına verebileceği kanserojen zararlardır. Konu hakkında mahalli ve merkezi yetkilileri uyarmalı ve meselenin ciddiyetine dikkat çekmeliyiz. Ülkemizde binalarda asbest kullanımı 2010 senesinde yasaklanmış. Ancak konu ile ilgili hassas olmadığımızı ve maddi çıkar uğruna bu ölümcül tehlikenin ülkemize sokulduğuna dair somut deliller var.

Bugün Fransa’da muhalif olarak yaşayan Suriye eski devlet başkanı yardımcısı Abdulhalim Haddam’ın Fransız nükleer artıklarını ülkeye gizlice sokmuş ve Suriye çölüne gömülmesi talimatını vermişti. Bu ticarete karşılık onlarca milyon dolar rüşvet almıştı. Konu ortaya çıktığında hakkında dava açılmıştı. Arap Âlemi ve Suriye’ye dayatılan savaştan istifade ederek Fransız istihbaratının yardımıyla Paris’e kaçırılmıştı. Teşbihte hata olmaz ama ülkemiz nükleer atık, asbest ve zehirli maddelerin çöplüğü olmamalıdır.

Depremin henüz tahribatı ve acılarıyla mücadele ederken genelde Hatay özelde Dünyanın ikinci büyük kum kıyı şeridine sahip Samandağ ilçemizde 2010 öncesi inşa edilmiş bugün yıkılan asbestli binaların molozunda asbestin kanserojen tehdidi yatmaktadır. Orta ve az hasarlı binalarda asbest kullanılmış mı bunun tespit çalışmaları yapılmamaktadır. Milyonlarca ton Asbestli moloz var. Demirlerin betondan ayrıştırılması ve elekten geçirilmesi için kullanılan devasa sahalarda toprak ile buluşmaması, toprağın altına sızmaması ve artezyen sularına ulaşmaması için önlemler alınıyor mu? Çalışmalar havaya karışan asbestin insanların sağlığında ciddi problemler yaratacağını bilerek yapılıyor mu?

Japonya, Fransa ve ABD Emperyalizmine ve işgaline karşı milli kurtuluş mücadelesi veren ve bu uğurda en az 3 milyon insanını kaybeden Vietnam direnişi ile dayanışma mitinglerimizin favori sloganıydı: ho ho ho Chi Minh iki üç daha fazla Vietnam! Vietnam depremde Türk halkının yanında olmak için seferber oldu. (devamı uzun)

Samandağ halkı olarak arzumuz ve talebimiz Emperyalizme karşı savaşta ve mazlum halklarla dayanışmada örnek ülke olarak telakki ettiğimiz dost Çin Halk Cumhuriyetinden bir şehir ile Samandağ belediyesi mümkünse tüm Hatay ile kardeş belediye olmak için çalışmalar başlattık. Çin halk Cumhuriyetinin halkımızla dayanışma içinde olmasını ve Hatay’ımızı yeniden kalkındırırken teknik, proje, yapım ve maddi destek sağlamasının önemine atıfta bulunduk.

Devamı Cumartesi Günü AYNA’da

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.