" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

HATAY’DA NEDEN 1 MAYIS KUTLANMALI?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HATAY’DA NEDEN 1 MAYIS KUTLANMALI?
12 views
30 Nisan 2024 - 22:18
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Hatay’da “1 Mayıs İşçi Bayramı” kutlama hazırlıklarında sona gelinirken, kutlama komitesi neden bu tarihin kutlandığına ilişkin kriterlerini açıkladı ve depremzedelere kalıcı konutların ücretsiz verilmesi isteği de bu kriterler arasında yer aldı.

Hatay’da 1 Mayıs kutlama komitesinin kutlamalar öncesi yaptığı açıklama şöyle:

“Biz işçiler, kamu emekçileri, mühendisler, emekliler, köylüler; deprem felaketinde ölüme ve yalnızlığa terkedilen Hatay halkı; sağlıkçılar, hekimler, işsizler; kadınlar, gençler ve çocuklar; enkaz altında günlerce terk edilenler…

Bizlerin 1 Mayıs’ta söyleyecek sözü, büyütecek umudu var.

Deprem felaketinin altüst ettiği kentimizde tüm öğrencilere 1 öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu verilsin diye haydi 1 Mayıs’a.

Toplu ulaşımın ücretsiz olması ve güzergahlarının artırılması için haydi 1 Mayıs’a.

Hala çadırda ve konteyner kentlerde sağlıksız ve güvensiz ortamlarda kalan yurttaşlarımızın bir an önce kalıcı, güvenilir konutlara taşınması için haydi 1 Mayıs’a.

Kalıcı konutların hak sahiplerine ücretsiz verilmesi için haydi 1 Mayıs’a.

Sağlık ve eğitim hakkımız için haydi 1 Mayıs’a.

Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı için haydi 1 Mayıs’a.

Ekmek için haydi 1 Mayıs’a.

Adalet için haydi 1 Mayıs’a.

Hürriyet için haydi 1 Mayıs’a.

Ekonomik krizin faturasını biz emekçilere kesmek isteyenlere dur demek için haydi 1 Mayıs’a.

Kadın emeğini ucuz işgücü olarak görenlere karşı sesimizi yükseltmek için haydi 1 Mayıs’a.

Birlikte değiştirecek gücümüz, söyleyecek sözümüz var. 1 Mayıs’ta hep beraber haykırmak için haydi 1 Mayıs’a, haydi alanlara.

Biz işçiler, emekçiler, emekliler, bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz.

Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz ve insanca yaşamak istiyoruz! Ülkemizin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarında birleşme zamanıdır diyoruz.”

Hatay-Antakya’da “1 Mayıs İşçi Bayramı” kutlamaları Çarşamba günü saat 15.30’da Defne-Maksim Gazinosu alanında toplanma ile başlayacak. Daha sonra katılımcılar kortejler halinde sanatçı Pınar Aydınlar eşliğinde söylenecek şarkılarla tören alanına yürüyecek.

Diğer taraftan CMK m.101/2 md. tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda; kuvvetli suç şüphesini, tutuklama nedenlerinin varlığını ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu gösteren delillerin somut olgularla gerekçelendirilmesi emredici kural olarak kabul edilmiştir.

AYM ve AİHM kararlarında da tutukluluğun geçici bir koruma tedbiri olduğu, infaza dönüşmemesi gerektiği ve en son başvurulması gereken adli kontrol tedbiri olması gerektiği sıklıkla vurgulanmıştır.Tutuklama en son tedbirdir. Tutuklama, bir ceza veya cezanın infazı aracı değildir. Tutuklama nedenleri ortadan kalkınca tutuklama tedbirine de son verilmelidir. AİHM ve Anayasa Mahkemesi, yargılamanın başında var olan tutuklama nedenlerinin daha sonraki aşamalarda devam edip etmediğinin daha sıkı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini kabul etmektedir. Yargılamaya konu deliller toplanmış ve sanığın delillere etki etmesinin mümkün olmadığı hallerde tutuklama nedenleri de ortadan kalkmıştır.

CMK 109. maddedeki adli kontrol müessesesinin tutuklamaya göre öncelikle uygulanması gerekir. AİHM de içtihatlarında, tutuklamanın en son önlem olarak uygulanması gerektiğinden bahsetmekte; başka bir önlemle tutuklamadan sağlanan yarar sağlanabilecekse, tutuklama yoluna gidilmemesi gerektiğini vurgulanmaktadır

Halihazırdaki deprem yargılamalarında, yargılamaya dayanak olacak belgelerin çok büyük çoğunluğunun kamu kurumlarında bulunmasına, yıkılan binalardan numuneler alınmasına, toplanacak delil kalmamış, dolayısıyla tutuklu meslektaşlarımızın delil karartma ihtimali kalmamış olmasına rağmen tutukluluk durumlarının devam ettirildiği görülmektedir. Davalarda kaçma şüphesi gerekçelendirilmeden tutukluluk devam kararları verilmektedir. Kaçma şüphesinin varlığının kabulü halinde dahi katalog suçlardan olmayan, delil karartma ihtimali bulunmayan hallerde başka bir adli kontrol yöntemiyle duruşmalara devamları sağlanabilecekken ısrarla tutukluluk devam kararları verilmektedir.

Adalet mutlaka bir suçlu bularak değil, suçun sorumlularını ortaya çıkarıp kanunlara göre yargılayarak cezalandırmakla olabilir. Geç gelen adalet de adalet değildir. Tek suçlu ilan edilip yargılamalar boyunca tutuklu bırakılan meslektaşlarımız beraat ettiklerinde adalet tecelli etmiş olmayacaktır.

Ülkemizdeki yapı üretim anlayışı; halkın can ve mal güvenliğini yadsıyarak sadece kar odaklı bakan, mesleğimizi ve meslektaşımızı itibarsızlaştıran, mühendislik hizmetlerini yasal prosedürü tamamlamak amacıyla imzacılığa indirgeyen ve kuralsızlığın kural olduğu bir hale dönüşmüştür. Biliyoruz ki yargılama süreçlerinde merkezi idare ve yerel yönetimlerin sorumluluğu, işlevi görmezden gelinip, kentleşme ve imar politikalarındaki hatalı kararlarının kusur olarak ortaya konulup, esas sorumlular, yani karar alıcılar yargılanmadan ülkemiz enkaz altında kalmaya devam edecektir. Meslektaşlarımızın merkezi idare ve yerel yönetimlerin kusurları önünde bir perde olmalarından başka amacı olmadığını düşündüğümüz tutuklu yargılamalardan vazgeçilmesi gereklidir.

Bir kez daha 6 Şubat depremlerinin yıkımının sorumluluğunu meslektaşlarımızın üzerine yıkıp gerçek sorumluların gizlenmesi çabalarına en yüksek sesle itiraz ediyor, gerçek ve adil bir yargılama ile meslektaşlarımızın (gerekmesi halinde başkaca adli kontrol tedbirleri uygulanarak) tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmelerini talep ediyoruz.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.