" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

EĞİTİMDE ROBOTİK’İN ROLÜ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>EĞİTİMDE ROBOTİK’İN ROLÜ</strong>
360 views
04 Şubat 2023 - 12:14
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

STEM-A Robotik Kodlama Eğitim Eğitmeni Uğur Özden DOĞRU, ‘Eğitimde Bilinmesi Gereken Robotik Örneği Nelerdir?’ sorumuzu yanıtladı.

Doğru: Robotlar eğitim sektörünü çeşitli şekillerde geliştiriyor ve bunu içerik olarak düzenleyerek hızlandırılıyor. Öğretmenler, özellikle yaklaşan kayıpların ışığında, eğitimde robotlardan çok ihtiyaç duydukları desteği alıyorlar.

Eğitimde robotik kullanımı nasıl gerçekleşir?

Eğitimde robotik, robotların öğrencilere konuları öğretirken aynı zamanda insan benzeri yüz özellikleri ve duygu algılama teknolojisi aracılığıyla öğrencilerle etkileşime girdiği büyüyen bir alandır. Öğretim asistanları, kişisel öğretmenler, küçük grup liderleri ve akran öğrenciler, robotların oynadığı rollerden birkaçıdır. STEM-A alanında popüler hale gelmelerine rağmen robotlar, dil öğrenimi gibi beşeri bilimler disiplinlerini de öğretebilirler.

Robotlar hiçbir şekilde insan eğitimcilerin yerini alamazken, yapay zeka ve interaktif teknolojideki gelişmeler robotları sınıf içinde ve dışında belirli rollere uygun hale getirilebilir. Dil dersleri vermekten öğrencilere bire bir ders vermeye kadar, eğitimde robotik, bir sonraki öğrenci dalgasını desteklemeye hazır halde olacak.

Eğitimde Robotiğin Faydaları Ne Olacak?

Robotlar, çocukların sosyal becerilerini geliştirerek, bire bir etkileşimlerle dersleri kişiselleştirerek ve öğretmenlerin ağır iş yüklerini hafifletmek için başka roller üstlenerek eğitim endüstrisinde büyük adımlar atacaktır.

Bir önceki konuşmada sosyal becerilere değindiniz peki “daha güçlü sosyal beceriler” için neler yapılmalı?

İnsanların sosyal doğasına hitap etmek için eğitim robotları, insanların duyguları okumak için güvendiği gözler, ağızlar ve diğer yüz özellikleriyle donatılmıştır. Bu robotlar aynı zamanda konuşma ve yüz tepkilerini analiz etmelerine olanak tanıyan bir teknolojiye sahiptir, böylece uygun bir tepki belirleyebilirler. Duygusal gelişime vurgu yapan robotlar, konuları öğretirken aynı zamanda küçük çocukların başkalarının duygularını nasıl algılayacaklarını ve bunlarla nasıl ilgileneceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Robotlarda kişiselleştirilmiş öğrenme seçenekleri var mıdır?

Robotlar, çocuklarla bire bir senaryolarda etkileşim kurabilecekleri noktaya kadar yeterince özerklik sergilendiler. Örneğin, SoftbankRobotics, küçük çocuklara ikinci bir dil öğretmek amacıyla L2TOR adlı bir Avrupa araştırma projesinin parçası olarak bir Nao modeli geliştirdi. Robot, öğrencilere kendi hızlarında yeni bir dil öğrenmeleri için ihtiyaç duydukları bireysel ilgiyi veren bir öğretmen görevi gördü.

Uygun Fiyatlı Öğretim Alternatifleri Nelerdir ?

Öğretim eksiklikleri, kalan eğitimciler üzerinde daha fazla öğrenciye hizmet verme baskısı oluşturdu, ancak robotlar bu yükün bir kısmını hafifletiyor. Bire bir görüşmelere ek olarak, robotlar küçük gruplara liderlik etme ve sınıfta daha derinlemesine ilgiye ihtiyaç duyan çocuklara yardım etme yeteneğine sahiptir. Temel rolleri yerine getirmek için robotlara güvenmek, okulları daha fazla öğretmen için sınırlı bir yetenek havuzunu araştırmaktan ve mali bütçelerini daha da zorlamaktan kurtarır.

Eğitimde Robotiğin Rolü Nedir?

Robotlar, eğitim sistemi için çok yönlü bir çözüm olmasa da, belirli demografik özellikler ve bağlamlar için çok uygundur. 

Küçük yaş gruplarına robotik kodlama öğretilir mi ?

Robotlar her yaştan insana öğretebilir, ancak özellikle robot teknolojisinin yeniliğine ilgi duyan ve birçok robotun cesaretlendirdiği uygulamalı öğrenme yaklaşımına ilgi duyan küçük çocukların ilgisini çekmede etkilidir.

Bire bir etkileşimler olur mu?

Robotların çocuklarla basit konuşmalar yapma yeteneği, onları kişiselleştirilmiş öğrenme rolleri için ideal hale getiriyor. Robotlar, evde eğitim gören öğrencilere ve sınıfta ek desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere hizmet veren öğretmenler ve öğretim asistanları olabilir. Robotlar ayrıca rolleri değiştirebilir ve onlara öğreten öğrencilerle birlikte öğrendikleri akran öğreniciler haline gelebilir.

Robotlar daha yapılandırılmış mı?

Robotlar, yapılandırılmış, kısa yanıtlar gerektiren ve tekrara odaklanan derslere rehberlik etmede daha iyidir. Bu, matematik, bilim ve dil bilgisi gibi konuların onlar için daha kolay olduğu anlamına gelir.

Sınıf Robotları Öğretmenlerin Yerini Alacakmı?

Bazılarının öğretmenlerin iş güvenliğiyle ilgili endişeleri olsa da, robotların öğretmenleri değiştirmek yerine onları tamamlaması çok daha olası bir senaryo ve şimdiden gerçekleşmekte olan bir senaryodur.

Robotlar, yüksek eğitimde öğrenci e-postalarına yanıt vermek gibi gereksiz görevlerin üstesinden gelebilir, bir sınıf ortamında küçük gruplar halinde soruları yanıtlayabilir ve onlara yargılayıcı olmayan bir şekilde davranarak küçük çocuklar için dersleri daha eğlenceli hale getirebilir. Tüm bu yetenekler, öğrenciler için eğitim sürecini iyileştirerek robotları bazı eğitimcilerin ellerinde bulundurmak isteyebilecekleri bir araç haline getiriyor.

Robotlar ve diğer yardımcı teknolojiler, sınıfta yararlı bir bileşen haline geldi ve eğitmenlerin bazen engelli öğrencilere ve dersi kaçıran veya belirli bir konuyla mücadele eden öğrencilere veremediği ayrıntılı ilgiyi sağladı.

Okullar ve eğitmenler, hem öğrenciler hem de öğretmenler için deneyimi geliştirmek üzere eğitimde robotiğin ne zaman ve nasıl uygulanacağı konusunda işbirliği yapmalıdır. Robotlar için destekleyici roller bulmak, eğitmenlerin iş yüklerini azaltırken enerjilerinin daha fazlasını zor konuları öğretmeye ve öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemeye odaklamalarını sağlar.

Haber – Foto: Eser Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.