" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

BASIN SORDU, BAŞKAN CEVAPLADI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>BASIN SORDU, BAŞKAN CEVAPLADI</strong>
337 views
27 Ocak 2023 - 17:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla bir araya gelen Samandağ Belediye Başkanı Avukat Refik Eryılmaz basın mensuplarının sorularını yanıtlarken çoğu noktada haksız eleştirilere maruz kaldıklarını dile getirdi. Başkan Eryılmaz, vatandaşın hizmet noktalarında ki temsilcileri bilmemelerini anlayabileceğini ancak basın mensubunun bilmemesine anlam veremediğini belirtti. Başkan Eryılmaz’ın sözlerini destekleyen ilimizin basın emektarı Mazman Medya Grubu Gün Işığı Radyo Programı Sunucusu Mithat Öztürk, ‘ben ilacımı alacaksam kasaptan bakkaldan almayacağım eczacıdan alacağım bu toplum artık bunu bilmeli’ dedi.

Araştırmacı Gazeteci Yazar Mithat Kalaycıoğlu ‘Atatürk Sahil Parkı muhteşem bir proje olmuş evet ancak bugün orayı gezerken; çeşmelerin kırık olduğunu, parkta birçok noktanın zarar gördüğünü gözlemlemek beni üzdü. Bu devasa projeye bu kadar para akıtılırken güvenlik görevlisi koymak çok mu zor, bir sorum daha olacak Samandağ Belediyesinin adı işçi kıyımıyla anılıyor siz gerçekten bunu yaptınız mı?’ sorusuna cevaben Belediye Başkanı Eryılmaz ilk soru için, ‘vatandaşın duyarlılığına da ihtiyacımız var her şeyi Belediye Başkanından ve ya belediye personelinden beklerseniz bu iş olmaz. Çevre bilicini, aidiyet duygusunu vatandaş olarak yakalamak zorundayız. Parkın güvenliği konusunda ise gündüz 5, belirli saat aralığında güvenlik elemanı ve gece için de bekçimiz var affedersiniz ama vatandaş lavaboya girerken de arkasından girip ne yapıyorsun diyemeyiz! Bu çeşmelerin değişimi de bir hafta önce yapılmıştı. Parka sahip çıkmalıyız bu hepimizin görevi.

İşçi kıyımına gelince bu konu çok tartışıldı; bu konu hakkında üzerimize çok gelindi bazıları çıkarları zedelendiği zaman acımasızca saldırıyor. Buradan ilan ediyorum, ben Belediye Başkanlığına geldikten sonra belediyeden ilişiğim kesildi ve ya belediye Başkanı tarafından işime son veridi diyen varsa, gelsin direk işe başlatacağım. Bu söz benimbir tane işçiyi belediyeden çıkartmadığımın bir kanıtıdır. Ama bazı ihtiyaç olmayan personellerin alındığı süreçler yaşanmıştır. Belediyenin hiçbir şekilde ihtiyacı olmayan bir yere elaman alıyorsanız ve gelen belediye başkanı bu elemanın gereksiz yere alındığını burada çalıştırılmadığını görüyorsa, buna müdahale etmek o belediye başkanının görevidir. Somutlaştırırsak eğer benden önceki belediye başkanı siyasiyandaşlık adına sözleşmeli personel almışsa ve bu personelin belediyede işi yoksa aynı zamanda belediyeye 24 bin TL maliyeti varsa sözleşmesi bitince bunu sorgulamak o belediye başkanın görevidir. Bu noktada olan yaklaşık 7-8 arkadaşımızın olduğunu tespit ettik.Gerekli işlemi yaptık ancak dava sonucunda bizim irademize müdahale edildi ve işçilerin işe geri alınması talep edildi. Biz vatandaşın cebinden tek kuruş boşa gitmesin diye uğraşırken alınan karar bu yönde oldu. Biz de karara uyduk arkadaşlar şimdi belediyede” dedi.

Basın mensubunun ‘turizm kentlerinde ana caddelerde bulunan binaların tek tip renkle boyanması ile ilgili ilçede bir çalışma var mı’ sorusuna Başkan Eryılmaz‘bununla ilgili çalışmalarımız var. Ama bazı vatandaşların binalarında mozaik veya taş yapılar mevcut. Buda biraz sıkıntı yaratıyor ama önümüzdeki ilkbahar döneminde bu çalışmaları uygulamaya koymaya çalışacağız” dedi.

Bir diğer soru ‘sahile giden yollar hem uzun hemde mahallelerden geçiyor. Bununla ilgili çalışma var mı?’Sorusuna Başkan Eryılmaz ‘bununla ilgili Çevreyolunun bitmesini bekliyoruz. Çevreyolunun bitmesiyle birlikte Samandağ’ın girişinden Çevlik’e 5 dakikada gidiyorsunuz. Bu yol çalışmaları bittikten sonra önümüzdeki yaz bambaşka bir Samandağ’la karşı karşıya kalacağız’ dedi.

‘Samandağ Belediyesi Adına Sosyal tesis yapmayı düşünüyor musunuz?’ sorusuna Başkan Eryılmaz, “sahilde yaptığımız bir alanımız var ama maalesef bu kıyı kenar çizgisinden dolayı bazı şikayetler oldu.Güzelbir belediye gazinosu haline getirdik, yapıyı bitirdik ama şikayet üzerine şikâyet yedik.Samandağ da yaptığımız oAtatürkSahil Parkı, Gastronomi Köyü ve Üretim Evi ile ilgili bir sürü şikayetyedik. Biz bir şeyler yapmaya çalışırken bunu engellemeye çalışangrupların olduğunu halkımızın bilmesini isteriz’ dedi.

Dalga kıran ile ilgili bir çalışma yapılacakmı ve somut bir adım var mı? ‘ sorusuna Başkan Eryılmaz‘Mustafa Kemal Üniversitesinde hocalarımızla görüştük bu konuda sahilde çalışmaları olan arkadaşlarımızla bir araya geldik. Denizimizin fiziki koşularıyla alakalı hazırladıkları raporları önüme getirdiler. Dalganın boyu,rip akıntısı,rüzgarın hızı ile ilgili hazırlanmış bilimsel rapor var. Bu rapor ışığında burada dalga kıran yapılabilir ama burada bakanlığın desteğinede ihtiyacımız var siyasi bağlantılarımızla bu projeyi hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız’dedi.

‘Atatürk sahil parkının tam olarak büfelerle birlikte ne zaman hizmete gireceği, Hz. Hızır Türbesinin yanındaki Parkın atıl durumda oluşu, ’ sorusuna Başkan Eryılmaz, “biz orada bir istihdam yaratalım dedik. Parkın içine hareketlilik kazandıralım dedik. Esnafımız kazansın gençlerimize, kadınlarımıza destek olalım dedik. Oradaki büfelerimizin ihalesine çıktık, yaz sezonu kapanırken çok ilgi görmedi. İhale sürecimiz devam ediyor. Bakanlıkla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Sezona girerken tamamını ihaleye verip faaliyete sokacağız.

Hz. Hızır Türbesinin yanındaki parka gelince, ne yazık ki yapılırken baştan sağma yapılmış. Oranın fiziki koşulları; rüzgarı, kumu, tuzu hesaplanarak yapılmış bir proje değil. Alel acele birkaç kurum bir araya gelerek gerçekleştirilmiş bir proje. Biz göreve geldiğimizde elektrik direklerinden kablolar çalınmış, kum sirkülasyonu düşünülmeden proje yapılmış. Biz göreve gelince bunun düzenlenmesi lazım diyerek 3 semavi dini temsil eden tek ibadet yerimiz olan Hıdır Aleyhi selamın etrafının olması gereken manzara bu değil. Bununla ilgili çok güzel bir proje hazırladık. Önümüze kıyı kenar çizgisi çıktı. Aynı zamanda mülkiyetle ilgili sıkıntılı olan bir yer. Ama biz orayı da çözeceğiz, madem orada fiili bir müdahale olmuş ki burada devlet kurumlarının da müdahalesi var biz de burayı hakkettiği konuma taşıma mücadelesindeyiz. Orayla ilgili en kısa sürede inşallah başlayacağız o köhne yapı iyileşecek”dedi

Favvar deresindeki görüntülü kirliği ve yazın sineklerleler ilgili problemler’ sorusuna Başkan Eryılmaz‘Favvar Deresi ile birlikte Derenaj kanalları da bizim uhdemizde olmayan noktada. Biz göreve geldiğimizde deredeki ağaçlar insan boyunu bırakın köprü boyunu bile aşmıştı. Oraya 7 yıldır hiç dokunulmamış, gündüz geçmeye korkacağınız durumdaydı. Biz göreve gelir gelmez uhdemizde olmamasına rağmen zamanında temizledik, hatta 2 defa temizledik defalarca ilaçladık. Ve orası ile ilgili proje hazırladık.

Bizim sorumluluğumuzda olmayan bir alan olduğu için hep engellendik. Birçok alandan biz sorumlu tutuluyoruz, bizden hesap soruluyor. Ancak TEDAŞ’ın, Devlet Su İşlerinin veya Karayolları’nıngörev alanına giren konuların yerine getirilmemiş olmasında kabak bizim başımıza patlamamalı.

Biz Favvar Deresi ile ilgili proje hazırladık. DSİ’ye gittik projemizi sunduk ancak 2023 programına alınmış kendilerine ait projeleri olduğu şerhiyle bize dokunma izni verilmedi.Ne kendileri müdahale ediyorlar, ne bizim dokunmamıza izin veriyorlar. Orayla ilgili biz bir peyzaj projesi hazırladık. Kendileri girişimde bulunmaz ise buna rağmen biz projemizi hayata geçirmek için gerekli girişimleri yapacağız! Ben bugüne kadar ne yaptıysam kalıcı projeler olması için çaba sarf ettim’ dedi.

Gazeteci Öztürk’ün ilçe ile ilgili Milletvekillerinin desteğini sorduğu toplantıda Başkan Eryılmaz, “bu biraz siyasi bir değerlendirmeye giriyor biz daha çok Samandağ’ın sorunlarını konuşalım” derken Gazeteci Öztürk’ün, ‘yalnız bırakmasınlar sizi’ sözü üzerine Başkan Eryılmaz, ‘artık bunu kamuyounun takdirine bırakıyoruz’ dedi.

Basın mensubunun‘yerel basınla ilgili bir sorununuz varmı? ‘Kadro alımında SamandağBelediyesindeki kriter nedir’ sorusuna Başkan Eryılmaz ‘basın mensuplarıyla herhangi bir sorunumuz yok ama basından bazı arkadaşların bizimle ilgili sıkıntısı varmı onu bilmiyorum? Basın mensubu arkadaşların sıkıntısı varsa benimle paylaşmalarını isterim. Bu konuda herhangi bir kompleksin içinde değiliz’ ifadesi üzerine basın mensubu tekrar söze girerek belediyenin sayfasından basını eleştiren bir dille yapılan ve sonra yayından kaldırılan paylaşım hatırlattı. ‘Belediyenin basına eleştiren videosunu kendisi müdahale ettikten sonra sayfadan kaldırıldığını’ iddia eden Basın Mensubuna, Başkan Eryılmaz, tekrar söze girecekken söze Yerel Basın Mensubu olarak Gazeteci Mithat Öztürk Müdahale etti.

Öztürk, “yerel basın dendiği için cevap verme gereği duydum. Ben belediyeden gelen habere bir göz attım. Yorumlama kişinin dimağına, bilinç düzeyine, okuduğuna, yaşadığı coğrafyaya göre nasıl bir haber yapıldığına dair bir değerlendirme yaptım. Ben Samandağ Belediyesini yakinen takip ediyorum, önüme bu haber geldi belediyenin yaptığı açıklamaya baktım taraflı mı? Tarafsız mı? Ben haberi yayınladım” diye açıklamada bulunurken basın mensubu tekrar söze girerek‘ben belediye başkanına soru sordum siz belediye personelimisiniz?’ diyerek müdahale etti. Öztürk kendini ifade ederek ‘tabi ben belediye çalışanıyım. Yerel basın deyince ben de üstüme alındım. Benim belediye ile ilgim yok ben kendi adıma konuşuyorum’ derken bir diğer basın mensubu ‘Mithat bey duayen bir gazetecidir, sizden yaşça büyüktür. Demin bir arkadaşımız konuşurken sözünü böldünüz şimdi de Mithat bey gazetecilikte tarih yazmış bir isme bu üslupta hareket etmeniz doğru değil. Biraz bir büyüğünüz olarak dinlemeyi bileceksiniz. Toplantıya başkan bey müdahale eder, lütfen!’ dedi. Basınla alakalı soruyu soran basın mensubu ben sorumu tarafsızca sordum, kimseyi temsilen sormadım. Yanlış yorumlanmasın’ dedi.

Basın mensupları arasında oluşan gerginliğe müdahale eden Başkan Eryılmaz, son zamanlarda bazı basın mensuplarının kasıtlı gündem saptırmaya yönelik haberler yayınladığına dikkat çekti ve sözlerini söyle sürdürdü  “öncelikle arkadaşlar basın tabi ki görevini yapacak gerektiğinde eleştirecek. Belediye başkanından istediği açıklamalar olacak. Basın mensubu özgürce haberini yazabilmeli. Ancak basın mensuplarınında şöyle bir görevi var; kamuoyunu doğru bilgilendirme ve tarafsız olma gibi ilkesel duruş göstermesi gereken önemli alanlar vardır. Bizim nasıl ki halkımıza, ilçemize karşı dürüst davranma, şeffaf olma, hesap verebilir bir yönetim anlayışını ortaya koyma gibi bir sorumluluğumuz varsa; basın mensubu arkadaşlarımızında tarafsız olma kamuoyunu doğru bilgilendirme sorumluluğu vardır. Samandağ’da sorun yok demiyorum ama bir basın mensubu arkadaşın belediye ile ilgili bir sorunu varsa sırf onu kamuoyunu nezdinde karalama adına vatandaşımızıda kullanmak suretiyle orada bir algı operasyonu yaratıyorsa biz bundan rahatsız oluruz.Burada önemli olan basının haber yaparken ilçenin kazanımını düşünmesi. Belediye başkanı veya yönetimine yönelik bu haberi yaparsam bu ilçeye kazanımı nedir diye sormalı. Bizim imajımız nasıl olur diye düşünmeli. Bana bir belediye başkanı olarak zarar veren haber yapıldığında bu ilçeye faydası ne? Ben belediye başkanı ile uğraşayım gerisi umurumda değil. Bu mantık doğru bir mantık değil! Benim karşı çıktığım bu yoksa beni eleştirmeleri değil!

Vatandaşımızın kimden neyi nasıl istemesi gerektiğini bilmemesini anlarım, ancak basın mensubunun alanımızda olmayan bir çalışma ile halkıda galeyana getirerek yayın yapmasını anlayışla karşılamam.

Araştırması gereken, sorgulaması gereken, haberin kaynağına inmesi ve o sorunu kimin çözmesi gerektiğini bilmesi onun sorumluluğundadır. Konunun muhatabını konuşacaksın, kim DSİ mi? Ona sesleneceksin, haberin peşinde kalacaksın! DSİ’ye soracaksın 130 bin nüfuslu bu ilçeyi neden bu halde bırakmışsın diye soracaksın. Yoksa beni eleştirmişsin eleştirmemişsin ne kazanacaksın!

Mesela Basında paylaşılan bir video üzerine olay yerine meclis üyesi arkadaşımızla gittik. Kadın Türkçe bilmiyor, yanıltıldığını beyan ederek bizden özür dileyerek konuşunca ben üzüldüm, vatandaşı bu şekilde kullanmaya kimsenin hakkı yok!” dedi.

Araya söz alarak tekrar giren Gazeteci Öztürk, “ben özür dileyerek tekrar söze gireceğim. Artık duramıyorum, gideceğim.Benim burada derdim ne belediye ne kurum ne kişi. Güzel kardeşim bu işe yeni başlamışsın, belediyede çalışıyorum ben Samandağ Belediyesin personeliyim. Benim burada tekir derdim var. Yerel basınsam ben, yerel basının saygınlığını korumak. Herkes her önüne gelen gazeteciyim diye çıkarsa bu ve buna benzer tartışmaları yaşayacağımız senli benli durumlar çok olur. Önce bilgi sahibi olacak o gazeteci ondan sonra soru soracak. Ben bu kimlikle konuşuyorum. Benim derdim ne senle ilgili değerli kardeşim ne başka biriyle ilgili. Ben, ilaç alacaksam eczaneden alacam, kasaptan almayacağım. Benim derdim halkın doğru bilinçlendirilmesi. Dürüst bilinçlendirilmesi. Benim bütün meselem bu!  “dedi.

Başkan Eryılmaz,konuşmasına devamla ikinci soruyu cevaplarken ‘öncelikle belediye başkanı aynı zamanda belediyede çalışan personelin babası konumundadır. Ama o babalığı yaparken de ilçenin genelinin menfaatlerini koruyan bir noktadan hareket etmek zorundadır. Yani bir personelin emeği varsa o emeğin hakkını vereceksiniz. Hz. Ali’nin bir sözü var, ‘işçinin alın teri soğumadan onun hakkını vereceksiniz’ şeklinde. Ben bu şiarla çalışıyorum. Benim dönemimde kimin ne alacağı varsa kıdem tazminatı dahil kuruşu kuruşuna verilmiştir.

Görevlendirme noktasına gelince; hükümet aldığı kararla belediyenin nasıl etkileneceğini ya da belediyenin böyle bir finans kaynağı var mı veya aktaracak mıyız gibi çalışmalar yokken; (ilçemiz özelinde burada herkes birbirini tanıyorken) kimisi meclis üyesini, kimisi din adamını veyaiş adamını devreyesokuyorken bahsi geçen yasal süreci değerlendirdik.

Biz de vatandaşın mağdur olmaması için bu düzenlenen kanundan vatandaşımız yararlanabilirmi, bu sürecin vicdan azabını çekmemek ve kanundan yararlanmasına engel olmamak için bu yasadan yararlanabilecek arkadaşların listesini istedim. Listedeki  arkadaşların sözleşmesini imzaladım.

Burada önümüze şu sıkıntı çıktı; 2 bin liraya bir sertifika alınmış sözleşme talebi ile bize geliyor.

Kanuna göre sözleşmeli yapılacağı zaman;avukat,mimar  ya da  mühendis  ancak o görevde çalıştırılacaksınız o görevin dışında çalıştıramazsınız. Tabi alınan bu siyasi kararla biz maalesef sıkıntı yaşadık. Yasal anlamda kanunen sözleşmeyi yapmaya yasa ve mevzuat  buna müsaade etmiyorsa zaten kadrolu ve ya sözleşmeli olma şansı yok!Vatandaş zannediyor ki ben üniversite mezunuyum belediye beni almak zorunda. Yok, öyle bir şey. Yasa bize 3 avukat alımı yap demişse 2 si alınmışsa bir 1 kişi daha alabiliyoruz. Bakanlığın gönderdiği kadronun karşılığı varsa mezuniyeti,bölümü eğer uygunsa sözleşmeli yapabiliyorsunuz. Bunun dışında her  belediye çalışanı sözleşmeli yapılmıyor. Biz bu süreçte münkün mertebe adil davranmaya ve vicdanımızla hareket etmeye çalıştık” dedi.

Sokak hayvanları ilçemizin kanayan yarısı bu konu ile ilgili bir projeniz olduğunun duyumunu aldık konu hakkında kamuoyuna bilgi verir misiniz sorusuna cevaben, Başkan Eryılmaz, ‘bu canlılarda yaşamın bir parçası. Onlarda üşüyor, acıkıyor. Bu sorunun çözümü vicdani sorumlulukla alakalıdır. Bu sadece ilçemizin değil Türkiye genelinde yaşanan bir sorun. Bu sokak hayvanlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Aslında bu hükümetin çözmesi gereken bir sorun. Ancak bunada bir türlü çözüm üretilemiyor. Burada merkezi hükümetin bu konuyla alakalı çok ciddi bir çalışma yapması ve kaynak ayırması gerekir. Dolayısıyla bunu sadece ilçe belediyelerine alt yapısı olmayan, kaynağı olmayan belediyelerin sırtına yükleyerek biz bu soruna çözüm üretemeyiz.

Bütün bunlara rağmen biz belediye olarak ne yapabiliriz diye bir çalışma başlattık. Daha önce Büyükşehirinkullanımında olan bir barınağımız vardı, yaptığımız protokolle orayı biz SamandağBelediyesi olarak devraldık. Oraya 2 tane veterinerimizi görevlendirdik onun yanına da 3 tane daha personelimizi görevlendirdik şuanda bizim Samandağ’daki barınakta toplamda 5 personelimizle beraber büyükşehirden de 2 arkadaşımız görev almıştır.

Bütün bunların dışında mülkiyeti belediyeye ait 30 bin metre karelik bir alanımızı hayvan bahçesi şeklinde dizayn edilmek üzere bunu tahsis ettik.Oraya da HBB’den araçlarımızı getirdik. Tepelik alanların bir kısmını düzelttik. Çevredaire başkanımızla görüştük ve orayla ilgili koruma bandı oluşturacağız, konteynırlarımızı kuracağız, köpekler için kulübelerimizi hazırlıyoruz. Orayı da hayvan bahçesi olarak inşallah kullanıma sunacağız. Çok önemli bir proje evet biraz masraflı olacak ama biz vatandaşımızın da çok rahatsız olduğu önemli konuyu çözeceğiz” dedi.

Sahilde can kurtaran görevlendiriyor musunuz sorusuna HBB’nin görevlendirme yaptığı cevabını veren Başkan Eryılmaz, “Hiç arsa satışı yapmadım demiştiniz 2021 Sayıştay Raporunda Samandağ Belediyesinin 2021 yılında sermaye gelirindeki %588.21 oranındaki artışın sebebi arsa satışıdır deniyor. Bu konuya bir açıklık getirir misiniz?” sorusunu da; “vatandaş ifraz yapmış. Yol terki yapmış sonra orada yol fazlası çıkmış bu yol fazlasını da satın almış. Bu yol fazlasını satın almada arazi satışı değil! Burada bahsi geçen herhangi bir ihaleye çıkılmış satılmış arazi değil. Bizim gayri menkul satışımız hiç olmadı!” dedi.

Zuhur yoluna neden dokunulmuyor sorusunu da yanıtlayan Belediye Başkanı Eryılmaz, “orada da kıyı kenar çizgisi önümüze çıkıyor. Biz buna rağmen dolgu çalışması yaparak vatandaşın mağduriyetini çözmeye çalışıyoruz. Ancak yağış ve deniz kumullarının git geli yolu yine tahrip ediyor. Belki bilemiyorum ama HBB Başkanımızla görüşüp sathi kaplama dönemi olursa orası için sathi kaplama talebinde bulunuruz dedi.

Kuşalanı yolu ile ilgili de konuşan Eryılmaz, “ okul ve mezarlık yolları ile ilgili çok ciddi sıkıntılar var tabiki bu yollar çok önemli. Kuşalanı yolunda gözlem için bizzat ben gittim. Yol çok dar genişletme çalışmaları yapılmalı. Ciddi bir çalışma lazım. Sınırlarımızın belirlenmesi talimatını verdim. Kuşalanındakikadastral çalışmalardaki veriler kesinleşmediği için biz orada sağlıklı bir sınır tespiti yapamadık. Kadastral çalışma pazartesi günübitiyor. Okullarda açılmadan bize düşen çalışma yapılacak. Sonrasında da HBB asfaltlama çalışması yapacak” dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.