" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

DOLANDIRICILIĞI KONUŞTU- 3

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
DOLANDIRICILIĞI KONUŞTU- 3
57 views
16 Aralık 2023 - 21:05
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

STEM Robotik Kodlama Eğitim Eğitmeni Uğur Özden DOĞRU Popüler platformlardan sosyal medya dolandırıcılığı rehberliğinde bulundu. Birçok platformun sosyal medya dolandırıcılıklarıyla mücadele etmek için neler yaptığını görün ve “bunları nasıl bildireceğinizi öğrenelim” diyen Eğitmen DOĞRU, sözlerini şöyle sürdürdü; Snapchat rapor sayfası

Dijital Hizmetler Yasası’nın 16. Maddesi Uyarınca Yasa Dışı İçeriğin Bildirilmesi

Snapchat’te gördüğünüz ve yasa dışı olduğunu düşündüğünüz içeriği bildirmek için, üzerine basılı tutun ve ‘Snap’i Bildir’e veya ‘Reklamı Bildir’e dokunarak neler olduğunu bize bildirin. Buradan, raporunuzu tamamlamak için uygulama içi talimatları izleyin ve içeriğin neden yasa dışı olduğuna inandığınız konusunda ek bilgi vermeye hazır olun.

Yukarıda açıklanan uygulama içi raporlama akışını kullanarak yasa dışı içeriği bildirmenizi kesinlikle öneririz

İnstagram ve Facebook dolandırıcılığı rehberi

Instagram’da veya facebook’ta dolandırıcılıktan kaçınılması

Instagram veya facebook’ta dolandırıcılık olduğunu düşündüğünüz bir şey görürseniz lütfen sayfaya bildirin.

Instagram veya facebook’ta deneyimleriniz emniyetli ve güvenli olmalıdır. Parasını veya mülkünü ele geçirmek üzere başkalarını kasıtlı bir şekilde aldatan, bir kişiyi gerçeğe uygun olmayan şekilde tanıtan ya da insanları başka şekillerde dolandıran veya istismar eden içerikleri kaldırırız.

Bu ipuçları ve araçlar, internette güvende kalmanıza ve hesaplarınızı koruma altında tutmanıza yardımcı olur.

Dolandırıcılık hakkında

Dolandırıcılar insanları, para veya hassas bilgileri kendilerine vermeleri için kandırmayı hedefler. Hızlı ve kolay bir yatırım planı sunan e-postaları, yardıma ihtiyaç duyan bir arkadaş olduğunu iddia eden birisinden gelen acil kısa mesajları ya da hesabınızla ilgili sorunlar hakkında sizi uyarmak için Meta’dan geldiği iddia edilen ve daha fazla bilgi almak üzere bir bağlantıya hemen tıklamanızı isteyen şifre tuzağı e-postalarını düşünün.

Dolandırıcılar olmadığı birisiymiş gibi davranarak sahte hesaplar oluşturabilir ya da paranız, kişisel bilgileriniz veya hesaplarınıza erişim konusunda sizi veya arkadaşlarınızı aldatmaya veya dolandırmaya çalışmak için mevcut sosyal medya hesaplarını ele geçirebilirler.

Not: Instagram veya facebook’tan geldiği iddia edilen şüpheli bir e-posta veya mesaj alırsanız hiçbir bağlantıya veya dosya ekine tıklamayın. Instagram size hiçbir zaman Instagram uygulaması üzerinden hesabınızla ilgili direkt mesaj göndermez. Son 14 günde gönderilen resmi Instagram e-postalarını Instagram Ayarlarınızda görüntüleyebilirsiniz.

Hesabınızın korunması

İnsanları kişisel bilgilerini, şifrelerini veya kredi kartı numaralarını paylaşması için kandırmaya çalışan dolandırıcılar, bunu genellikle dolandırıcılık amaçlı e-postalar, mesajlar veya banka, e-posta sağlayıcısı veya sosyal medya platformu gibi meşru görünebilecek siteler aracılığıyla yaparlar. Yaygın dolandırıcılık yöntemlerine ilişkin daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Bir dolandırıcılıkla karşılaştığınızda kendinizi korumanıza yardımcı olacak üç basit kuralla başlayabilirsiniz:

Yavaşlayın: Dolandırıcılar genellikle bir aciliyet hissi yaratmaya çalışır veya sizi hesabınızı kaybetmekle ya da başka bir sonuçla tehdit eder. Hiç acele etmeden sorular sorun ve enine boyuna düşünün.

İlgili yeri kontrol edin: Dolandırıcılar sizi harekete geçirmeye teşvik etmek için genellikle bir sorundan bahseder. Herhangi bir bağlantıya tıklamadan veya dosya indirmeden önce detayları tekrar kontrol edip araştırmanızı yapın. Size söyledikleri şeyler mantıklı mı?

Göndermeyin: Dolandırıcılar genellikle bilindik bir kuruluşta çalışıyormuş gibi davranır. Sizi ikna etmek amacıyla kuruluşun bir çalışanının internetten çaldıkları fotoğrafını kullanabilirler. Hiçbir saygın kuruluş, yerinde ödeme talep etmeyecektir.

Sosyal medyada bir arkadaşlık isteğini kabul edip etmemeye veya bir mesaja cevap verip vermemeye karar verirken şu işaretlere dikkat edin:

Para talebinde bulunan tanımadığınız kişiler veya ünlüler.

Kredi, ödül veya başka kazanımlar elde etmek üzere sizden bir ön ödeme yapmanızı isteyen kişiler.

Acil bir durumla karşı karşıya kalmış bir arkadaşınız veya akrabanız olduğunu iddia eden kişiler.

Konuşmanızı Instagram dışına taşımak isteyen kişiler.

Sizinle hızlıca romantik bir bağlantı kurmak istediğini iddia edip sonrasında para isteyen kişiler.

Yazım ve dil bilgisi hataları barındıran mesajlar veya gönderiler.

Çevrimiçi hesabınızdaki bir soruna yönelik acil yanıtınızı isteyen mesajlar.

İnternette kullandığınız hizmetlere ilişkin önemli bir mesajı okumak için sosyal medya, e-posta veya banka hesabınızla giriş yapmanızı isteyen mesajlar.

Büyük şirketleri, kuruluşları veya tanınmış kişileri temsil eden doğrulanmamış hesaplar.

Instagram veya facebook’ta güvenlik ekibinden olduğunu iddia ederek sizden kullanıcı adınız veya şifreniz gibi hesap bilgilerinizi isteyen veya hesap doğrulama hizmetleri teklif eden kişiler.

Instagram veya facebook’ta takipçisi, profil fotoğrafı veya gerçekçi görünen hareketleri olmayan hesaplar.

Hesabınızı güvende tutmak için ipuçları

Şüpheli bağlantılara tıklamayın: Instagram veya facebook’ta geldiği iddia edilen şüpheli bir e-posta, kısa mesaj veya sosyal medya mesajı alırsanız hiçbir bağlantıya veya dosya ekine tıklamayın. İlk önce Instagram ayarlarınızdan e-postanın veya mesajın Instagram’dan gelip gelmediğini kontrol edin.

Tanımadığınız kişilerden gelen dosyaları veya yazılımları indirmeyin: Özellikle gerçek olamayacak kadar iyi bir işlev sunmaları ya da kullanmaya bile başlamadan sosyal medya kimlik bilgilerinizi gerektirmeleri durumunda tarayıcı uzantılarını ve üçüncü taraf uygulamalarını yüklerken dikkatli olun.

Aşağıdaki bilgilerinizi isteyen mesajlara cevap vermeyin ve bu mesajları şikayet edin:

Şifre

Sosyal güvenlik numarası

Kredi kartı numarası gibi finansal bilgiler

Yaygın dolandırıcılıklar

Yatırım dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar, düşük miktarda bir parayı daha yüksek bir miktara (ör. 100 TL = 1000 TL) dönüştürmek gibi gerçek dışı parasal kazanç vadedebilir. Genellikle dolandırıcılar ödemeyle birlikte ortadan kaybolur. “Küçük yatırımla kazanç elde etme”, saadet zincirleri ve “kısa süre içinde zengin olma” düzenleri dikkat edilmesi gereken bazı asılsız yatırım dolandırıcılıkları arasındadır.

Romantizm dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar, tanımadıkları insanlara romantik mesajlar atabilir ve çoğunlukla boşanmış, dul kalmış veya kötü bir evlilikleri varmış gibi yaparak bir ilişki aradıklarını iddia edebilir. Uçak bileti satın almak veya vize başvurusunda bulunmak için paranıza ihtiyaç duyduklarını iddia edebilirler. Öncelikli amaçları güveninizi kazanmak olduğu için para istemeden önce sizinle haftalarca hatta aylarca sohbet edebilirler.

İş fırsatı dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar yanıltıcı veya sahte iş ilanlarını kullanarak kişisel bilgilerinizi veya paranızı almaya çalışabilir. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen veya başvurunuz değerlendirilmeden önce bir ödeme yapmanızı isteyen iş ilanlarından kaçının. İş ilanlarındaki bağlantılara tıkladığınızda, orijinal iş ilanıyla alakasız gibi görünen veya hassas bilgiler isteyen (ör. devlet kurumu tarafından verilmiş kimlik) ancak güvenli gezinme (https) kullanmayan sitelere karşı dikkatli olun.

Piyango dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar, ufak bir ön ödeme karşılığında alabileceğiniz bir piyangonun kazananlarından biri olduğunuzu iddia etmek için tanıdığınız birini veya meşru bir kuruluşu (bir devlet kurumu gibi) taklit eden hesaplar veya Sayfalar kullanabilir. Dolandırıcı ödülünüzü almadan önce “kimliğinizi doğrulamak” için fiziksel adresiniz veya banka bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi isteyebilir.

Kredi dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar mesaj göndererek veya gönderi paylaşarak ufak bir ön ödeme karşılığında düşük faizli anında kredi verdiklerini iddia edebilir. İlk ödeme yapıldıktan sonra daha büyük miktarda bir kredi vermek için daha fazla para isteyebilir veya konuşmayı bitirerek yapılan ödemeyle birlikte ortadan kaybolurlar.

Bağış dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar hayır kurumlarını, yetiştirme yurtlarını veya din adamlarını temsil ediyormuş gibi davranan çevrimiçi hesaplar kullanabilir. Daha sonra sizden bağış yapmanızı isterler.

Miras dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar vefat etmiş bir kişinin mirası hakkında size ulaşan bir avukat veya bir devlet temsilcisi olduğunu iddia eder. Size bir miras kaldığını iddia edip söz konusu mirası almak için fiziksel adresiniz veya banka bilgileriniz gibi kişisel bilgilerinizi vermenizi isteyebilirler.

Ticaret dolandırıcılıkları: Dolandırıcılar, internette genelde gerçek olamayacak kadar iyi bir ücret karşılığında ürün ve hizmet sattıklarını iddia edebilir. Ayrıca konuşmayı e-posta veya sohbet uygulamaları gibi başka bir iletişim kanalına taşırsanız ürünü veya hizmeti daha iyi bir fiyata alabileceğinize ikna etmeye çalışabilirler. Siz ödemeyi yaptıktan sonra cevap vermeyi bırakırlar ve ürünler hiçbir zaman size ulaşmaz.İnsanların sipariş vermek için hızlı bir şekilde harekete geçmelerini sağlamak amacıyla bir aciliyet hissi yaratmaya çalışabilir ve kripto parayla ödeme yapılmasını talep edebilirler.

Facebook veya Instagram üzerinde alışverişi tamamlama özelliği aracılığıyla yapılan alışverişler Meta’nın Alışveriş Koruması İlkeleri’ne tabi olsa da Meta’nın iki kişi arasında veya site dışında yapılan herhangi bir işlem için para iadesi sunmadığını lütfen unutmayın. Facebook Marketplace aracılığıyla alışveriş yapmak için, özellikle de bir ürünün kargoyla gönderilmesi gerektiği durumlarda iki kişi arasında yapılan işlemleri kullanmaya ilişkin alışveriş emniyeti ipuçlarından bazılarını burada bulabilirsiniz. Ayrıca bir ürünü alışverişi tamamlama özelliği ile satın alma ve yerel elden teslimat ile satın alma arasındaki fark hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ücretli abonelik hizmetleri: Dolandırıcılar, tek seferlik bir ödemeyle seçkin abonelik hizmetlerine ömür boyu erişim satın almayı teklif edip daha sonra ürünü asla teslim etmeyebilir.

Twitter dolandırıcılık politikası

• İlişki/güven oluşturma dolandırıcılıkları. Sahte hesap yöneterek veya kendinizi ünlü bir kişi veya kuruluş olarak göstererek başkalarını size para veya mali bilgi göndermeleri için kandıramazsınız.

• Money flipping sahtekârlıkları. “Money flipping” sahtekârlıklarında (örneğin banka havalesi veya ön ödemeli banka kartı aracılığıyla yapılacak daha küçük bir ön ödeme karşılığında birine büyük miktarda para göndermeyi garanti etmek) bulunamazsınız.

• Kandırma amaçlı indirimler. Başkalarına, teklifin çalıntı kredi kartı veya çalıntı mali kimlik bilgileri kullanılarak gerçekleştirildiği indirim teklifleri içeren hileler düzenleyemezsiniz.

• Kimlik hırsızlığı dolandırıcılıkları. Başkalarının kişisel mali bilgilerini ele geçirmek için kendinizi banka veya başka bir mali kurum olarak gösteremez veya bunlarla bağlantılı olduğunuzu söyleyemezsiniz. Bu tür bilgileri elde etmek üzere yapılan diğer kimlik hırsızlığı biçimlerinin de platform manipülasyonu ve spam politikamızı ihlal ettiğini unutmayın

Telegram Dolandırıcılığı

Yukarıda belirtiğimiz sosyal medyalardan daha tehlikelidir. 2022-2023 yıllında yapılan dijital dolandırıcılığın %80’ni oluşturmakta. Yukardaki bütün medyanın toplamını kapsamaktadır.”

Haber – Foto: Eser Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.