" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

ORTAK GELENEK HEYECANI YAŞATILDI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
1.174 views
20 Aralık 2022 - 18:12
<strong>ORTAK GELENEK HEYECANI YAŞATILDI </strong><strong></strong>
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Bîrbara Bayramını kutladık. Her sene 16 Aralık öğleden sonra başlayıp ertesi gün 17 Aralık öğlene kadar süren Bırbara Bayramı Hatay genelinde olduğu gibi ilçemizde de özlenen heyecanıyla kutlandı. Bîrbara günü herkes hububat ve baklagiller alır, yemeği pişirir ve gönlünden geçenlerle paylaşır.

Kimi 3 vatandaş 3, kimi 5 kimi de 7 çeşit bakliyatı haşlar. Buğday, fasulye, nohut, mercimek vb. baklagil haşlanıp Bîrbara yemeği yapılıp evlere dağıtılır. Bu yemeğin piştiği eve, bereket getireceğine inanılıyor.

Ayrıca Bîrbara bayramından sonra günün fare hızıyla uzayacağına da inanılır.

Bununla ilgili yöre halkı tarafından kullanılan Arapça bir tekerleme ‘Bîrbara tekket fara’ halen söylenmektedir…

Hemşehrimiz Araştırmacı Yazar İsmail Zubari, Bırbara (Barbara) Bayramı Ve Yemeği üzerine şu bilgileri paylaşıyor; “Acılar paylaşıldıkça yok olur, sevinçler ise paylaşıldıkça çoğalır. Bugün 17 Aralık; ortak bayramlarımızdan biri. Tüm insanlığın vicdanında sevginin hakim olması dileği ile..

Not: Bu yazıyı yıllar önce Hatay Keşif Dergisinde yayınlamıştım. Daha sonra Facebook sayfamda paylaştım. Bugün bana hatırlattı. Ancak bu arada Bırbara yemeğinin farklı hikayelerini de duydum. Hatta buna karşı çıkanlar da oldu. Ben genelde dini hikayelerin rivayetlerden olduğuna inanırım. Ancak o inanç sahiplerine saygıdan onların inandığı şekliyle anlatırım. Bu arada bunun doğru olmadığını ifade eden arkadaşlara tavsiyem, doğrusunu yazın bilelim. Nenemin, annemin bildiği ve aksatmadan yaptığı bu bayram yemeğinin hikayesi ne kadar farklı olursa olsun birlikte yaşama kültürünün bir yansıması olarak toplumumuzda yer edinmiştir. İşin güzel tarafı da budur. Sizler de yılda bir kere de olsa bu yemeği yapın ki çocuklarınızın ufku açılsın, merak etsinler, araştırsınlar..

2. Not: Barbara’nın dini hikayesini rahmetli Basil amcadan yıllar önce bana anlattığı şekliyle naklettim..

Bırbara Bayramı (Barbara): Bugün yine ortak kutlanan bir bayramdan söz edeceğiz. Ancak bu bayramın diğerlerinden farklı bir özelliği var. Bu bayramda kurban kesilmez. Bir tür yemek yapılır. Aslında bir tür değil, iki tür yemek yapılır ve birbirlerinden tamamen farklıdır. Ancak isimleri aynıdır. Yerel dildeki deyişiyle “Bırbara”. Ancak Türkçeye çevirdiğimizde herhalde İngiliz dili etkisiyle olsa gerek Barbara diye telaffuz edilir.

Dilerseniz önce bu iki farklı yemekten bahsedelim, daha sonra bayramın çıkış efsanesini anlatmaya çalışalım.

Birinci yemek: Fotoğraflarda gördüğümüz gibi çeşitli bakliyat ve tahıllardan oluşur. Burada ıslatılması gereken bakliyatlar iyi pişmeleri için bir gün önceden akşam suya konularak yumuşamaları sağlanır. Burada ölçü hiç önemli değil. Hatta kullandığınız gıdalar da çok önem arz etmiyor. Evde hazır bulunan bakliyat ve tahılları kullanmanız yeterlidir. Pişirileceği zaman pişme süresine göre tencereye konulur ve hemen pişen gıdalar daha sonra azar azar katılarak birlikte pişmeleri sağlanır. Arzuya göre tuz eklenir. Piştikten sonra dileyen olduğu gibi yer. Fakat tadı yayvan olduğu için kimi insanlar soğanı yağda kızartarak yemeğin üstüne dökerek soteler.

Bu yemekte daha önce söylediğimiz gibi miktar ve çeşit önemli değil. Önemli olan mümkün olduğunca çok çeşitli bakliyat ve tahılları bir arada pişirmektir.

Bırbaranın diğer yapılış şekli çok farklı ve tatlı çeşitlere girer. Bu yemekte genellikle kabuklu kuru yemişlerden yapılır. Yanına buğday ve nohut katılır. Buğday akşamdan ıslatılır. Ertesi gün pişirilir. Sıcakken suyuna şeker katılır ve eritilir. Nohut ayrıca kaynatılır. Soğuduktan sonra Tuzsuz fındık içi, ceviz içi, badem gibi yemişlerle birlikte nar taneleri eklenir. Genelde 7 çeşit olmasına dikkat edilir.

Peki; bu yemeğin hikayesi nedir, niye ortaya çıkmıştır diye merak edenler için bunu da araştırdık. Söz konusu Barabara olunca bunun kaynağı Hıristiyan geleneklerine uzanır diye düşündük ve bizim Samandağ’da ayaklı kütüphanemiz, başvuru kaynağımız Basil amcaya gittik. Evet, yanılmamıştık. Barbara Hıristiyan inancının ilk dönemlerinde yaşanan trajedilere dayanıyordu. Basil amcanın anlattıklarına kulak verelim şimdi.

Roma döneminde, Hıristiyanlığın yasaklı günlerinde bu inanca sahip olanlar fark edildiklerinde çok ağır işkencelere uğruyor, öldürülüyor ve canlı canlı vahşi hayvanların önüne atılıyorlardı. Barbara’nın babası da zengin bir putperesttir. Barbara’yı çok sever ama yayılan bu inançtan da ödü kopmaktadır. Kızına çok büyük ve şatafatlı bir ev inşa eder ki; kızı sıkılmasın ve dışarıya çıkmasın. O evi zamanın tüm imkânlarıyla donatır. Yalnız hesap etmediği, bu kadar büyük evi çekip çevirmenin bedeli olacaktı. Bunun için çok sayıda hizmetçi alınacaktır. Yine hesap etmediği bu hizmetçiler arasında Hıristiyanlığı benimsemiş gizli Mesihçiler bulunmaktadır. Bu hizmetçiler Barbara ile sohbet edecekler, İsa Mesih’in hayatından ve öğretisinden bahsedeceklerdir. Barbara bu yeni öğretiye gönül vererek Hıristiyanlığı benimser. Babası duyunca elbette ki deliye döner. Kızını vazgeçirmek için çok çabalar ancak Barbara inancından dönmez. Babası yaşadığı şehrin valisine giderek kızına devlet katından baskı yapılmasını ister. Ancak nafile. İnadı inattır Barbara’nın. Her şeyi göze almıştır.

Bir gün yine babasıyla tartışırken babası öfkesine yenilir ve yanında duran baltayla kızının başına vurarak onu öldürür. Bir gün sevenleri aralarında toplanıp kabrini ziyarete giderler. Bir de bakarlar ki kabrinin üstünde her çeşit bitki yetişmiş büyümüştür. Bu bitkiler aynı anda olmayan farklı mevsimlerin yemişleridir. Bu bir mucizeydi ve inanırlara büyük bir moral kaynağıydı. O günden sonra her sene Barbara’nın ölüm yıldönümünde bu bakliyat ve yemişlerden yemek yapılarak gelen gidene ikram edilmeye başlanır. Roma’da Hıristiyanlığın devlet dini olmasından sonra, yani M.S. 320 yılından sonra barbara adına manastırlar ve kiliseler inşa edilmeye başlanmıştır. Hıristiyanlar 4 Aralıkta, Aleviler ise 13 gün sonra yani 17 Aralıkta kutlarlar.

Peki, Arap Alevilerin bu bayramı kutlamasının sebebi nedir? Bunu daha önce defalarca yazdım. Bu bölgenin tarihini, inançlarını ve toplumsal yapısını bilmeden anlamak zordur. Buna kültür etkileşimi diyebilir miyiz? Evet diyebiliriz. Bir de Arap Alevi inancına göre Allah tarafından gönderilen tüm kitap ve peygamberler kutsaldır ve bunlar birbirini tamamlamak için gönderilmişlerdir. Bu yüzden ortak bayramlar diğerini dışlamadan bir arada yaşamanın güzel bir örneğidir. Bu; sevinci paylaşmaktır. Ve paylaşıldıkça büyüyen belki de tek şey sevgidir.”

İlçemizde gerçekleştirdiği hayırsever projelerle adını sıkça duyuran tarih aşkıyla bilinen Dr. Serdal Kanunu’nun araştırmalarına göre ise; “Barbara Bayramı tüm insanlığa barış, bolluk ve bereket getirsin…

🖋️Bırbara bayramı 16 Aralık öğleden sonra başlar ve ertesi gün 17 Aralık öğlene kadar sürer. Bırbara günü herkes birbirinden hububat, baklagiller alır, komşulardan toplanan buğday, fasulye, nohut, mercimek v b. haşlanır.

🖋️Arap Alevilerde Bırbara günleri (Santa Barbara ; Azize Barbara) veya İpt’ali günleri aralık ayı içerisinde yeni yıldan birkaç hafta öncesinde başlayıp her hafta bir çeşit tatlı yapıp dağıttıkları önemli günlerimizdir.Bu günlerde Kreykuşet,İmleytüt,İmfeyşet ve Kneyfi yapılır..

🖋️Hristiyanlarda 17 Aralık Happy Barbara’s Day olarak Barbara yortusu seklinde kutlanır.4 aralık doğumgününü olarak bilinse de noel öncesindeki haftalarda bircok etkinlik yapılır.

🖋️Arapça lehçe ile Bırbara denilen bu günlerin aslı Azize Barbara’dan gelmektedir.Santa(Azize) Barbara İzmit’te doğmuştur.Zengin ve asil bir pagan olan babasi Dioskoros, Barbara’yι evlenerek kendisinden ayrιlmasιn diye bir kuleye kapatιr. Yeni bir din olarak Hiristiyanlιğιn doğuşunu duyan Barbara, doktor kιlιğιndaki bir rahibin kuleye girmesini sağlayarak vaftiz olur.Bu duruma kιzan babasι Barbara’yι yörenin yöneticilere teslim eder ve 21 yaşındaki Azize Barbara o dönemin mahkemesince ölüm cezasına çarptırılır. Mahmeke, Barbara’nın başını da o dönemin zenginlerinden olan babası Dioskourus’un kesmesini ister.Babası Barbara’nın başını kestikten sonra, o anda hava açık olmasına rağmen düşen bir yıldırımla orada ölür.

Bu olaydan Yaklaşık 100 yıl sonra Barbara İzmit’te kilise tarafından Azize İlan edildi ve ‘denizcilerin meleği’ olarak kabul edildi. Buradaki mezarı açılıp kemikleri önce 550 yılında İmparator Justinianus’un karısı Teodora’nın isteğiyle İstanbul’da birkaç yerde tutuldu. Daha sonra Ayasofya’ya götürüldü. Latin işgali sırasında ve Vatikan’a taşındı. Yine denizcilerin azizesi olması nedeniyle kemikleri uzun keşiflere çıkan denizcilere verildi. Kemiğinin ulaştığı şehirlere de Santa Barbara adı verildi. Deniz fenerlerinin kule biçimli olması da bir nevi Santa Barbara’nın hapsedildiği kuleyle özdeştirilir.

🖋️Bugün dünyada çok sayıda ülkede ”Santa Barbara ” şehri bulunmaktadır.

🖋️Yine Azize Barbara topçu askerlerin ve madencilerin de koruyucu azizesi sayιlιr.

🖋️Ünlü masal kahramanı Rapunzel’in kuleye kapatılması ve saç uzatması masalı Santa Barbara’dan esinlenmiştir.

🖋️Tarihsel hikayesinin yanında inanç kısmı değerlendirilirse olayın özünü anlamayan ,parçaları birleştiremeyenler için Bırbara günleri Hristıyanlık etkileşimi ve farklı konulara yorumlansa da Kadim inanca sahip Arap Alevilerin gönderilen tüm dinlerin orjinaline ve Allahın elçisi peygamberlere olan tam bağlılıkları ile ilgilidir. Çok tanrılı inançtan tek tanrılı inanca geçen Azize Barbara’nın kafasını babası keserken yüce yaratan anında yıldırım ile babasını öldürmüşse her inananın ‘samimiyetinden şüphe duyulmaması ‘ için Azize Barbara’ya saygı göstermesi Allah’a saygı göstermesidir …

🖋️Ayrıca ‘birbara taffıt fara’

deyimi Bugünden sonra bir fare sıçraması kadar günlerin uzadığı ile ilgili Arapça bir deyimdir.”

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.