Mustafa Kemal Üniversitesi’de Bitki Bilimci Dr. Samim Kayıkçı, koruma altında olması gereken ancak keçi ve koyun sürüleri tarafından yenilen kum zambaklarıyla ilgili bir açıklamada bulunarak Kıyı Kumullarında acil önlem alınmazsa, çok yakın gelecekte kıyı kumullarının erozyonla yok olacağının altını çizdi.
Konu üzerine açıklamada bulunan Kayıkçı; “Fotoğraftakiler normalde koruma altında olması gereken, fakat şehir dışından getirilen koyun-keçi sürüleri tarafından yaprakları yenen kum zambakları. Alandaki tüm bitkiler aşırı otlatma baskısı altında maalesef.
Kıyı kumulları binlerce yılda oluşmuş çok hassas ekosistemlerdir. Burada yaşayan canlıların çoğu başka yerde yaşamlarını sürdüremezler.
Kumul bitkileri bu oluşum sürecinde kilit role sahiptir. Bitkiler rüzgarla gelen kumu tutar. Birikmesini ve kum tepeleri oluşmasını sağlar.
Kumul bitkileri olmazsa kum rüzgarla yerleşim alanlarına ve tarlalara savrulur, kışın sahil kumla beslenemez kıyı erozyonuyla birlikte çok ama çok kısa sürede bütün kıyı kaybedilir.
Tarihe not düşelim. Tarım alanına dönüştürme, betonlaşma, aşırı otlatma, küresel ısınma… Samandağ Kıyı Kumullarında acil önlem alınmazsa, çok yakın gelecekte kıyı kumulları erozyonla yok olacak, tüm kıyı şeridi sular altında kalacak, her fırtınalı günde kıyı şeridi tahribata uğrayacaktır. Şimdi alınacak önlemler ile gelecekte almak zorunda kalacağımız önlemlerin maliyeti arasında inanılmaz bir fark olacak. Samandağ Kıyı Kumullarına şimdi sahip çıkmalıyız. Yarın çok geç olacak.” ifadelerine yer verdi.
Haber- Foto: Aslı Sağaltıcı