Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan Hatay’ın Samandağ ilçesi, Cumhuriyet Bayramı’nın 102. yıl dönümünde uzun bir aradan sonra ilk kez büyük bir coşkuya sahne oldu. İlçe halkı, “depremin yerle bir ettiği Samandağ’da uzun bir aradan sonra ilk defa çocuklar gibi şendik” diyerek duygularını dile getirdi. Kutlamalar, çelenk sunma töreniyle başlayıp, fener alayı ve kortej yürüyüşüyle adeta bir Cumhuriyet şölenine dönüştü.

102 Yıllık Gurur: Coşkulu Başlangıç ve Resmi Törenler
Cumhuriyetimizin 102. yıl dönümü kutlamaları, tüm yurtta olduğu gibi Samandağ’da da büyük bir gurur ve coşkuyla gerçekleştirildi. Kutlamalar, 28 Ekim Salı günü saat 13.30’da yeni Hükümet Konağı önünde düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı.
Törene İlçemiz Kaymakamı Emre Dündar, Belediye Başkan Vekili Sinem Kazan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Avcı, ilçe protokolü, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kaymakamlık ve belediye çelenklerinin sunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu ve ilk tören sona erdi.















🎤 Kültür Merkezi’nde Anlam ve Önem Vurgulandı
Bayram kutlamaları, 29 Ekim günü Samandağ Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla devam etti. Törende protokolün yanı sıra, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay da yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Jandarma Astsubay Üstçavuş Alaattin Eroğlan yaptı. Konuşmasında Cumhuriyet’in önemini vurgulayan Eroğlan, şunları kaydetti: “29 Ekim 1923, sadece bir tarih değil; milletimizin esareti reddettiği, özgürlük ve bağımsızlık aşkını tüm dünyaya haykırdığı gündür. Cumhuriyet, Türk milletine eşitliği, adaleti, özgürlüğü ve insan onurunu armağan eden en değerli hazinedir… Bu Cumhuriyet, kimsesizlerin, kimsesi olsun diye kurulmuştur. Dolayısıyla, makama, mevkiye, rutbeye bakmaksızın her bir Türk vatandaşı, bu Cumhuriyetin hem sahibi hem de varisidir.”
Konuşmanın ardından Samandağ Atatürk Ortaokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Zübeyde Hanım Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri; skeç, şiir, oratoryo ve halk oyunları gösterileriyle bayram coşkusunu sahneye taşıdı.
🏃♂️ Sahil Parkı’nda Cumhuriyet Korteji: Samandağ Ayakta!
Kültür Merkezi’ndeki programın ardından coşku, Samandağ Atatürk Sahil Parkı’nda düzenlenen Cumhuriyet Kortej Yürüyüşü ile doruğa ulaştı. Halkın yoğun katılımıyla adeta bir Cumhuriyet şölenine dönüşen yürüyüşe; okullar, gaziler, spor kulüpleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve İtfaiye Müdürlüğü gibi kurumlar yer aldı.
Kurumların araç ve personelleriyle yer aldığı kortej, Cumhuriyetin gücünü, birlik ve beraberlik ruhunu gururla yansıttı.
🔥 Fener Alayı ile Coşku Geç Saatlere Uzadı
Bayram kutlamaları, akşam saat 18:00’de Samandağ Belediyesi tarafından düzenlenen Meşaleli Yürüyüş (Fener Alayı) ile devam etti. Ellerinde meşaleler ve ay yıldızlı Türk bayraklarıyla yürüyen binlerce vatandaş, geç saatlere kadar Cumhuriyet coşkusunu sokaklara taşıdı.
Şehrin rengârenk bayraklarla donatıldığı kutlamalarda, Samandağ halkı “En büyük eserim Cumhuriyettir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıktığını, birlik ve beraberlik ruhu içinde bir kez daha gösterdi.
Ümit Dadük Sağaltıcı
" width="160" height="600" />
" width="160" height="600" />



Durup Dururken Yıkılan Hayatlar: BİZE, NE ANLATIYOR BU ACI?
ACILARIN SEÇİMİNİ TOKLAR KAZANIR
Samandağ Ekoloji Grubu Sözcüsü Mevlüd Oruç’tan Mehmet Uçum’un Yazısına Eleştiri: “DAĞ YİNE FARE DOĞURMASIN; SAYIN UÇUM”
Saadet Partili Çalışkan’dan TFF’deki Bahis İddialarına Sert Tepki: “SİSTEMSEL ÇÜRÜMÜŞLÜĞÜN GÖSTERGESİ”
CUMHURİYET’İN 102. YILINA SAMANDAĞ’DAN GÖRKEMLİ GALA
HATAY’DA CUMHURİYETİN 102. YILI COŞKUYLA KUTLANDI
ESNAF ZİYARETLERİ CANLILIĞA GÜÇ KATIYOR: