" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

İlçemizde halk pazarlarında sebze fiyatları cep yakıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>İlçemizde halk pazarlarında sebze fiyatları cep yakıyor.</strong>
286 views
04 Şubat 2023 - 12:16
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

PAZAR, PAZAR OLMAKTAN ÇIKTI

Pazartesi günleri Samandağ Semt Pazarında kurulan halk pazarında yurttaşlar, özellikle sebze fiyatlarının çok yüksek olduğundan yakındı. Pazarcı esnafının da dert anlattığı süreçte bir vatandaş ta çözüm önerisi sundu.

Meyve ve sebzeye gelen zamlar tüketicinin cebini yakıyor. Vatandaşlar, artan fiyatlara tepki göstererek, pazar fiyatlarının market fiyatlarından hiçbir farkının kalmadığını söylediler. Pazarcı esnafı, zamlardan dolayı satışlarının düştüğünü belirttiler. Vatandaşlar, “alacağımız ürünleri ya hiç alamıyoruz ya da neredeyse taneyle alıyoruz” dedi. Pazarcı esnafı ise, ürünlere sürekli gelen zamlardan dolayı satışların düştüğünü söylediler.

Meyve ve sebzelere hemen hemen her gün zam geldiğini söyleyen Pazar esnafı, mutfakta neredeyse vazgeçilmez olan sebze ve meyvelerden birer kilo üzerinden fiyatları şöyle sıraladılar; domates 15 lira, elma 12 lira, portakal 15 lira,  Salatalık 15 liraya, patates yaklaşık 9 liraya, soğan 8,5 lira ve Biber 20 liraya, Patlıcan 20 lira, Havuç 12 Lira, Karnabahar ise 10 liradan satılıyor.

Öte yandan esnaf fikir ayrılığına düşmüş durumda. Bazı esnaflar, fiyatlardaki artışa rağmen tüketicinin yeterli alım gücüne sahip olduğunu söylerken, bazıları ise zamlardan dolayı satışlarının düştüğünü ifade ettiler.

Enflasyon yüzünden alım gücünün düştüğünü belirten bir pazarcı esnaf, “gelen zamlardan dolayı vatandaş ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Pazara gelen tüketici sattığımız ürünlerin fiyatlarını sorduktan sonra almaktan vazgeçiyor ya da paralarının yettiği kadarını alıyorlar. Bu hafta 5-6 liraya sattığımız ürünü diğer hafta 8-9 liraya satıyoruz. Bu durum artık döngü haline geldi. Özellikle domatese ve taze soğana çok sık zam geliyor. İnsanlar artık taneyle almaya başladılar” şeklinde konuştu.

Artan fiyatlara tepki gösteren bir vatandaş, “gelen zamları artık takip etmekte zorlanıyoruz. Eskiden market fiyatları fazla diye pazardan alışveriş ediyorduk. Şimdi pazar fiyatlarının market fiyatlarından aşağı kalır bir yanı kalmadı. Alacağımız ürünleri ya hiç alamıyoruz ya da taneyle alıyoruz. Bu işin sonu nereye varacak bilmiyoruz. Allah kirada oturan, asgari ücretlilere yardımcı olsun duamıza; işsizleri de ekledik. Ne yazık ki Pazar, Pazar olmaktan çıktı” dediler.

Sizce çözüm için neler yapılabilir sorumuza üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamadığı için babası ile pazarda patates satan S. Altın, “tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, Türkiye ve dünya pazarlarına sunulması konusunda çiftçi, kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşları iş birliği yaparak ürünün tarladan sofraya getirilebilmesi için projeler üretilerek, üreticiye destek sağlanmalı.

Türkiye’de sulanabilen tarım alanların azlığı, kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilememesi ve sürdürülebilir tarım çalışmalarının istenen seviyede olmaması sebebiyle gıda krizi gündemde. Dünya ekolojisinin değişiklik göstermesi nedeni ile sertifikalı tohumculuk projesi ile kuraklığa dayanıklı çeşitler geliştirerek çiftçiye destek olunmalı.Un, tohum, ekim, ilaçlama, gübre ve hasat aşamalarında oluşabilecek kayıpları tespit ederek çözüm önerileri sunulmalı. Aslında konunun uzmanları ve üreticiler bir araya gelerek çözüme yönelmeli. Temennim iyileşen tarımla, tüketiciye ürünün aracısız iletişimle sağlanmasıdır ” dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.