" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

BİR KAP YEMEK VE BİR KAP SU, HAYAT KURTARIR

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>BİR KAP YEMEK VE BİR KAP SU, HAYAT KURTARIR</strong>
282 views
17 Ocak 2023 - 16:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Havalar soğuyor ve kış geliyor, sokak hayvanlarını unutmayalımHavaların soğuması ile beraber sokaktaki hayvanlar için yılın en zor dönemi başlıyor. Sokak hayvanları için bugünlerde neler yapabileceğimizi sizlerle de paylaşmak istedik.

Soğuktan korunmak sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemli! Soğuk hava şartlarının etkisini azaltacak uygulamalar yapmanın yanı sıra kış aylarında yapmamız gerekenler ile sokak hayvanlarının hayatlarını kurtarabiliriz. Evet, durum bu kadar ciddi. Çünkü uzmanlara göre; kış aylarında kediler için 6 saat, köpekler için ise 17 saat ve daha fazla açlık hayati risk taşıyor.

Oysa onlara yardım etmek sanılandan çok daha kolay! İşte, kış mevsiminde sokak hayvanları için yapılabilecekler:Kapınızın önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkânı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem kazanıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor. Bu noktada aklınızda “Sokak hayvanlarına ne verilir?” ya da “Kışın hayvanlara yemek verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi soruların oluştuğunu biliyoruz.

O halde size yardımcı olacak detayları sıralayalım:Evde yaptığınız ve yemeyeceğiniz yemekleri çöpe atmak yerine plastik kaplara koyarak sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta ise yemek artıklarının bozulmamış olması. Ne de olsa hayvan dostlarımıza yardım etmeye çalışırken onlara zarar vermek istemeyiz.

Et suyu ya da tavuk suyunun içerisine bayat ekmek doğrayabilir ve sokak hayvanların doymalarını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz sakatatları da tercih edebilirsiniz.

Salam, sosis gibi besinler özellikle kısırlaştırılmış hayvanlar için zararlı olabilir. Bunların yerine marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz kuru mamalara yönelebilirsiniz.

Kuşları da unutmamak lazım! Yarısını kestiğiniz pet şişelerin içine buğday ya da ıslatılmış ekmek koyabilirsiniz.

Düşük hava sıcaklıkları, kapının önüne koyduğunuz suyun donmasına neden olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla suyun donup donmadığını kontrol etmenizi öneririz. Donma süresini uzatmak için suyu oda sıcaklığından biraz daha sıcak bir şekilde koyabilirsiniz.

Çantanızda kuru mama bulundurmanın mükemmel bir çözüm olduğunu not düşelim. Bu sayede yardıma ihtiyaç duyan daha fazla hayvanı kurtarabilirsiniz.

Dilerseniz hayvan barınaklarına da mama yardımı yapabilirsiniz.

Asla vermemeniz gerekenleri araştırtırken Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali ​Özcel’in beyanına rastladık; “Çiğ ya da hastalıklı et ile beslenen köpeklerden insanlara geçen “köpek kisti” olarak bilinen hastalığın ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Özcel, “Yabancı ülkelerde köpeklere çiğ gıdaların verilmesi kesinlikle yasaktır. Türkiye’de de bu yasağı koymak lazım. Hayvanlara gıdaları çiğ olarak değil en az 80 derecede pişirdikten sonra vermeliyiz” uyarısında bulundu.

Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Özcel, halk arasında “köpek kisti” olarak adlandırılan ve iki türü bulunan “​ekinokokkozis” hastalığının, özellikle hayvancılıkla uğraşılan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın görüldüğünü söyledi.

AKŞAM YEMEĞİNDE ÇİĞ ET YER MİSİNİZ?

Bir tür parazit hastalığı olan “ekinokokkozis”in, karaciğer ve akciğerlerden başlayarak böbreklerden beyne kadar her organda içi su dolu keseler oluşturduğunu anlatan Özcel, hastalığın “alveolarekinokokkozis” adı verilen türünde ise çok daha tehlikeli şekilde dokuda kanser gibi oluşumlar meydana geldiğini söyledi.

“HAYVANLARA ÇİĞ ET VERİLMEMELİ”

Özcel, ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yola açabilen parazitin, hastalıklı besi hayvanlarının çiğ etinin köpeklere verilmesi ya da vahşi hayvanların ulaşabileceği şekilde gelişi güzel atılmasıyla yayıldığını bildirdi.

Hastalığın Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın görülmesinde bu alışkanlıkların rol oynadığını ifade eden Özcel, şunları kaydetti:

“Köpeklere çiğ gıda veya hastalıklı et parçalarının verilmesi insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Hayvanların hastalıklı et parçaları imha edilmelidir. Hayvan dışkısı ile parazit, yiyecek ve içeceklere bulaşarak insanların hasta olmasına sebep olabilir. Bu konuda insanlar eğitilerek hastalığın önüne geçmede önemli bir yol katedilebilir.”

“HASTA BİR KÖPEK 200 BİN İNSAN İÇİN TEHDİT”

Prof. Dr. Özcel, köpeklere hastalıklı ve çiğ eti verilmesi nedeniyle söz konusu parazitin insanda da ortaya çıktığını vurgulayarak, şu bilgileri aktardı:

“Hasta bir köpek, etrafında yaşayan 200 bin insan için potansiyel bir tehlikedir. Bu hastalıktan korunmanın en temel yolu hayvanlara, özellikle köpeklere çiğ et ve hastalıklı parçaların verilmemesidir. Yabancı ülkelerde kesinlikle köpeklere çiğ gıdaların verilmesi yasaktır. Türkiye’de de bu yasağı koymak lazım. Hayvanlara gıdaları çiğ olarak değil en az 80 derecede pişirdikten sonra vermeliyiz.”

Toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Özcel, “Hastalığın insanlara nereden geldiğini, bulaşma şeklini, ilkokullardan başlayarak herkese bunu anlatmak gerekiyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı ve bilim adamları işbirliği yaparak köpeklere çiğ gıdaların verilmemesini sağlayıp hastalığın yayılmasına engel olmalıyız” dedi.

“TEDAVİSİ ÇOK GÜÇ”

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Öztürk de “Köpek kisti” hastalığının özelikle “alveolar” türünün çok tehlikeli olduğunu ve karaciğere yerleşerek tümör gibi yıllar içinde yavaş yavaş ilerleyerek organ dokusunu harap ettiğini belirtti.

Hastalığın tedavisinin oldukça güç olduğunu ifade eden Öztürk, bu hastalarda organın bir bölümünün alınmasına hatta organ nakline ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.” 

Sokakta kalan canlılar için başka ne gibi önlemler alınabilir; Aracınızı Çalıştırmadan Önce Kaputa Vurmayı Unutmayın

Kedilerin, ısınma ihtiyacını karşılamak için en sık tercih ettiği yerlerden biri arabaların kaputların altı. Motorun sıcaklığından yararlanmak için kaputun altına ya da tekerleklerin üstüne sığınan küçük dostların zarar görmesini engellemek için yapmanız gereken ise oldukça basit: Aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun! Kaputa vurduğunuzda küçük dostumuz uyarınızı anlayacak ve güvenliği için bulunduğu yeri terk edecektir.

Hasta Hayvanların Tedavisi İçin Belediye ile İletişime Geçin

Soğuk havalar ve zorlu kış şartları, sokak hayvanlarının bağışıklık sistemlerinin güçsüz kalmasına ve daha çok hastalanmalarına neden olabilir. Can dostlarımızı korumak için ise onları veterinere götürüp tedavi ettirmek şart. Eğer böyle bir imkânınız yoksa ilçe belediyelerinin sokak hayvanları için oluşturdukları özel klinikleri ya da belediyelerinin oluşturdukları hayvan bakım merkezlerini arayıp yardım isteyebilirsiniz.

Küçük dostlarımıza yardım etmek ve onları korumak aslında çok kolay, değil mi?

Unutmayalım ki; hayvanlar, Cenab-ı Allah’ın bizlere emanetidir.Cenab-ı Allah, “Rabbim der ki; hayvanlar benim sessiz kullarımdır, şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklar” diye buyuruyor. Dünyadaki her canlı gibi sokak hayvanları da bu doğanın bir parçası ve her canlı gibi onların da barınma, beslenme ve güvende yaşama hakkı bulunuyor. Sağlıkla kalın!

Haber  – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.