" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

STEM-A Robotik Kodlama Eğitmeni Uğur Özden DOĞRU Yazdı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
STEM-A Robotik Kodlama Eğitmeni Uğur Özden DOĞRU Yazdı
309 views
06 Ocak 2023 - 17:39
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

2023′ TE HAYATIMIZA GİRECEK TEKNOLOJİ

Her yıl, hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilecek teknolojiyi ve büyük olasılıkla bir moda olacak teknolojiyi tahmin etmek için teknolojideki yeniliklere bakıyorum.

Yine de buna girmeden önce, 2022’ye hızlıca bir göz atalım.

Donanım çok “meh” idi. Çoğunlukla farkedilmeyen iyileştirmelerle bu yılın iPhone’u, geçen yılın modelinden bile daha kademeli bir yükseltme oldu. Ayrı olarak Meta, MarkZuckerberg’in insanların çalışma şeklini değiştireceğini öngördüğü 1.500 dolarlık bir sanal gerçeklik kulaklığı çıkardı – ancak iki saatlik pil ömrüyle çoğu insan muhtemelen onu yalnızca oyun oynamak için kullanacak.

Sosyal medya çok tuhaflaştı. Tesla’nın CEO’su ElonMusk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı, personelin içini boşalttı ve bazı gazetecilerin ve teknisyenlerin hesaplarını askıya aldı, bu da çok sayıda Twitter kullanıcısını alternatif siteler aramaya gönderdi.

Ve bir düzineden fazla eyalet, ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uygulamanın devlet tarafından verilen cihazlarda kullanılmasını yasakladığından, TikTok’un kaderi tehlikede .

Ardından, yılın sonuna doğru gerçekten dikkate değer bir şey geldi. Bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI, sorulara akıllı gibi görünen yanıtlar üretebilen bir sohbet robotu olan ChatGPT’yi piyasaya sürdü. Botu isteklerle teşvik eden insanlar, onun makaleler yazabileceğini, kod yazabileceğini ve iş teklifleri taslağı yazabileceğini hemen anladılar.

Bütün bunlar, gelecek yıl bizi bekleyenlerin sadece bir örneği. Yapay zeka destekli, dil işleme teknolojisinde pek çok ilginç ilerlemenin yanı sıra elektrikli otomobiller ve meta evrendeki gelişmeler de dahil olmak üzere son birkaç yılda devam eden aynı trendleri bekleyebiliriz. Belki sosyal medyanın yeniden doğuşu bile olabilir.

İşte 2023 yılında hayatımızı işgal edecek teknolojik gelişmeler.

Yeni konuşkan asistanlar

ChatGPT’nin dil yeterliliğinden büyülenen erken benimseyenler, özellikle basit aritmetik ile ne kadar yanlış olabileceği konusunda aynı hızla şaşkına döndüler. Yapay zeka uzmanları, kusurları bir yana bırakırsak, yapay zeka şirketlerinin metin yazma ve okuma şeklimizi kolaylaştıran araçlarla bu sohbet robotlarının güçlü yanlarını geliştirmelerini gerçekçi bir şekilde bekleyebileceğimizi söylüyor.

Elektrikli Araçların Yükselişi

• Pil Geri Dönüşümü: Elektrikli araba ve kamyon satışları arttıkça, kullanılmış lityum-iyon pilleri geri dönüştürme yarışı da devam ediyor  – ancak çok azı on yıl veya daha uzun süre yeniden kullanılabilecek.

• Posta Kamyonları:  Biden yönetiminin kazanmasıyla Birleşik Devletler Posta Servisi, ülkedeki en büyük elektrikli kamyon filolarından birini oluşturmak için yaklaşık 10 milyar dolar harcayacağını söyledi .

• Yaygınlaşıyor: Varlıklı olmayan alıcılar benzinden  tasarruf etmek için elektrikli araçları tercih ettiğinden , ABD’de pille çalışan araba satışları yılın ilk dokuz ayında yüzde 70 arttı .

• Kırmızı Eyaletler İçin Bir Bonanza: Kongrede hiçbir Cumhuriyetçi Enflasyon Azaltma Yasasına oy vermedi. Ancak eyaletleri, yasanın teşvik ettiği elektrikli araç yatırımlarından büyük ölçüde yararlanacak.

Birincisi, gelecek yıl araştırma görevlisi olarak hareket eden bir chatbot’unuz olması çok muhtemel. Bir araştırma makalesi yazdığınızı ve İkinci Dünya Savaşı hakkında bazı tarihsel gerçekler eklemek istediğinizi hayal edin. 100 sayfalık bir belgeyi botla paylaşabilir ve ondan savaşın belirli bir yönüyle ilgili önemli noktaları özetlemesini isteyebilirsiniz. Bot daha sonra belgeyi okuyacak ve sizin için bir özet oluşturacaktır.

Stanford Üniversitesi’nde yıllık bir rapor olan AI Endeksinin derlenmesine yardımcı olan emekli ProfesörYoavShoham, “Yazınızı tarihsel bir gerçekle zenginleştirmek istiyorsanız, gidip web ‘de arama yapmanıza ve onu bulmanıza gerek kalmayacak” dedi. yapay zekanın ilerlemesi. “Bir düğmeye basarak hemen orada olacak.”

Bu, 2023’te bağımsız yapay zeka uygulamalarından oluşan bir sel göreceğimiz anlamına gelmiyor. Halı hazırda iş için kullandığımız birçok araç, uygulamalarında otomatik dil oluşturma oluşturmaya başlayacak olabilir. Araştırma firması Forrester’da teknoloji analisti olan RowanCurran, Microsoft Word ve Google Sheets gibi uygulamaların yakında insanların iş akışlarını düzene sokmak için AI araçlarını yerleştirebileceğini söyledi.

Metaverse olarak da bilinen sanal gerçeklik,

Son on yılın büyük bir bölümünde teknoloji şirketleri , oyun oynamak için Quest 2 , HTC Vive ve Sony PlayStation VR gibi sanal gerçeklik kulaklıklarını tanıtıyor . Artık teknoloji daha güçlü ve kablosuz olacak şekilde geliştiğine göre, teknoloji şirketleri bu kulaklıkların nihayetinde akıllı telefonların bizi değiştirdiği yollara benzer şekilde hayatımızı yeniden şekillendireceğine dair kibirli sözler veriyor.

Meta, birincisi, metaverse’nin çalıştığımız, işbirliği yaptığımız ve yarattığımız sanal bir alan olabileceğini hayal ediyor. Şirket, bu yıl Quest Pro kulaklığını piyasaya sürerken, teknolojinin e-postalar ve diğer görevler arasında gezinirken toplantılarda hokkabazlık yapan çalışanlar için çok görevli bir araç haline gelebileceğini öngördü. Yine de piyasaya sürüldüğünde, cihaz ılımlı eleştiriler aldı ve Meta’nın metaversevizyonunu hayata geçirip getiremeyeceğini göreceğiz.

Mark Zuckerberg, geçen ay New York Times’ın DealBook Zirvesi’nde bir Meta sanal gerçeklik programı gösterdi.Kredi…HirokoMasuike/New York Times

2023’te VR davul ritmi devam edecek. “Metaverse” kelimesini asla kullanmayacağını kamuoyuna açıklayan Apple’ın ilk kulaklığını piyasaya sürmesi bekleniyor. Şirket henüz ürünle ilgili ayrıntıları paylaşmasa da Apple’ın CEO’su Tim Cook, fiziksel dünyada dijital verilerden yararlanmak için artırılmış gerçekliği kullanma konusundaki heyecanını dile getirerek ipuçlarını ortaya koydu.

“Artırılmış gerçeklik olmadan hayatınızı nasıl yaşadığınızı merak edeceksiniz, tıpkı bugün benim gibi insanlar internet olmadan nasıl büyüdü diye merak ettiğiniz gibi.” Bay Cook , Eylül ayında Napoli’deki öğrencilere söyledi .

Bununla birlikte, teknolojinin bir gecede derinleşecek bir şey olmadığını da sözlerine ekledi. Kablosuz kulaklıklar hantal kalır ve iç mekanlarda kullanılır; bu, Apple’ın başlığının ilk yinelemesinin, kendisinden önceki birçok kişiye benzer şekilde, büyük olasılıkla oyunlar için kullanılacağı anlamına gelir.

Başka bir deyişle, 2023’te metaverse ve sanal (artırılmış, karma, ne demek istersen-aptal görünümlü) gözlükler hakkında pek çok gevezelik olmaya devam edecek, ancak büyük olasılıkla yine de olmayacak Araştırma şirketi Creative Strategies’in tüketici teknolojisi analisti Carolina Milanesi, bu kulaklıkların yaygın olarak popüler hale geldiği yıl, dedi.

TechFix için Yeni Bir Yön

Teknoloji sorunlarımız daha karmaşık hale geldi, bu nedenle Brian X. Chen, kullandığımız teknolojinin toplumsal sonuçlarına odaklanmak için köşesini yeniden başlattı.

Kişisel Teknoloji Değişti. Kapsamımız da öyle olmalı.

“Tüketici açısından bakıldığında, bir kulaklık satın alırken bin dolarınızı neye harcadığınız hala çok belirsiz” dedi. “VR ile bir toplantı yapmak zorunda mıyım? Ayaklı ya da ayaksız , bu bir zorunluluk değil.”

3. Tesla’nın ötesinde elektrikli arabalar

Tesla bu yıl elektrikli araç satışlarına hakim olmaya devam etti, ancak 2023 sektör için bir dönüm noktası olabilir. Tesla’nın hisseleri bu yıl düştü ve markası Bay Musk’ınTwitter’ı devralmasından bu yana darbe aldı. Aynı zamanda, Ford Motor, Kia, General Motors, Audi ve Rivian gibi EV üreticileri elektrikli otomobillerinin üretimini artırdıkça, pazardaki rekabet yoğunlaşıyor .

Ayrıca Tesla, Kasım ayında şarj konnektörü tasarımını diğer elektrikli arabalara açacağını söyledi. Bu, diğer araç türlerinin sürücülerinin, Tesla’nın diğer şarj cihazlarından çok daha üretken olan şarj istasyonlarında pillerini yenilemelerini sağlayacaktır.

Üstelik hem Kaliforniya hem de New York , 2035 yılına kadar gazla çalışan araba satışlarını yasaklamak için harekete geçti. Tüm bunlar, elektrikli otomobil endüstrisinin 2023’te tek bir markadan çok daha büyük hale gelmesi için mükemmel bir fırtına oluşturuyor.

4. Sosyal medya için daha fazla seçenek

Twitter, 2022’nin büyük bir bölümünde kaos içindeydi ve bu durum büyük ihtimalle önümüzdeki yıl da devam edecek. Tepkilere cevaben Musk, Twitter’daki takipçilerine bu ay yaptığı bir “anket”te şirketin liderliğinden istifa edip etmeyeceğini sordu. Çoğunluk, kabaca 10 milyon kullanıcı evet oyu verdi, ancak Bay Musk, ancak “işi alacak kadar aptal” birini bulduğunda istifa edeceğini söyledi .

Çinli ana şirketi ByteDance’in bir iç soruşturmanın, çalışanların iki gazetecininki de dahil olmak üzere ABD’li kullanıcıların verilerini uygunsuz bir şekilde elde ettiğini belirlemesinin ardından TikTok da zor durumda . Vahiy, Biden yönetimine Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uygulama için daha aşırı kısıtlamaları dikkate alması için baskı yapıyor.

Twitter ve TikTok’a ne olursa olsun, sosyal medyada büyük bir değişimin başladığı açık. Birçok gazeteci, teknisyen ve etkileyici, Twitter’a benzeyen bir sosyal ağ olan Mastodon’ataşındı . Ve pek çok genç insan, arkadaş gruplarının aynı anda selfie çekip paylaşarak iletişimde kaldığı BeReal gibi daha yeni uygulamalara çoktan geçti .

2023’te hangi yeni sosyal medya uygulamasının çok önemli olacağı belli değil. (Mastodon sunucuları, kullanıcı sayısındaki artışın üstesinden gelmekte zorlanıyor.) Ancak kesin olan bir şey var: Twitter’dan sıkılan insanlar takılmak için güvenli ve eğlenceli bir yer arıyor.

Dışarı SANAL GERCEKLİK HAYATIMIZIN HERYERİNDE OLACAKTIR…..

Nice ilimselile bilimsel çalışmaların olduğu ve  Mühendis, doktor, sanatçı, öğretmen en önemlisi insan yetiştirdiğimiz yıllara diliyorum.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.