" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

“MAHREMİYET HİSLERİNİ ZARARA UĞRATMADAN CİNSEL EĞİTİM VERİN!”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>“MAHREMİYET HİSLERİNİ ZARARA UĞRATMADAN CİNSEL EĞİTİM VERİN!”</strong>
199 views
06 Ocak 2023 - 16:58
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Çocuklar büyüdükçe çok soru sormaya, her şeyi öğrenmek istemeye meyillidirler. Çocuğa cinsel eğitim nasıl verilmeli? Aileler ise bir takım durumlarda çocuklarının sorularına nasıl cevap vereceklerini bilmiyorlar. Özellikle de çocukların cinsel soruları aleyhinde takılıp kalabiliyorlar. Evlilik ve İlişki Terapisti aynı zamanda Cinsel Terapi Uzmanı KOZA Alile Danışmanlık Merkezi kurucusu Selda FIRINCIOĞULLARI, çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli, çocuğun yönelttiği cinsellik soruları nasıl cevaplanmalı makalemizde açıkladı.

‘Çocukların hem ruhsal keza de fiziksel anlamda dinç gelişimi için bilhassa cinsel suallere ailelerin en doğru şekilde ve en yerinde metotla cevap vermesi, cinselliği konuşmanın hala natürel olduğu toplumumuzda en kuvvet alanların başında gelmektedir’ diyen Evlilik ve İlişki Terapisti aynı zamanda Cinsel Terapi Uzmanı KOZA Alile Danışmanlık Merkezi kurucusu Selda FIRINCIOĞULLARI, “Cinsellik dediğimiz an aklımıza biyolojik olarak cinsiyetimiz gelmektedir. Oysaki bu cinsel organlar ve hormonlar cinselliğin sadece bir parçasıdır. Bütünü temsil ettiğini düşünmek çocukluk çağında ortaya çıkan cinselliği ve cinsel kimliğin büyük bir bölümünü arka plana atmamıza neden olur. Çocuklara cinselliği anlatmak ve fark ettirmek aslında fark etmeden ortaya çıkar. Televizyonda çıkan bir öpüşme sahnesini hemen kapatmanız, çocuğunuza kapat gözlerini demeniz cinselliğe bakış açınızı da ifade etmektedir. Bu tür durumların önüne geçmek için çocuklara cinsel eğitim verilmeli.

Cinselliğe Siz Nasıl Bakıyorsunuz?

Bu konuda temel olarak kendimizle ilgili bir yolculuğa çıkmamız gerekecek. Sizce sizin kendinize bakış açınız nedir? Siz cinselliğe nasıl bakıyorsunuz? Cinsel eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz, eşcinselliğe karşı bakış açınız nasıl, cinsel ilişki sizin için ne ifade ediyor? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar aslında sizin de kendinizi tanımanıza yardımcı olacaktır.

Cinselliği Konuşmak

Ebeveynler cinselliği konuşamaz. Onlara göre bu konuyu konuşmak utanç verici bir şeydir. Çocuk cinsellikle ilgili bir şey sorunca hemen heyecan yapar. Korkar ve kaygılanır. Kaygı ise hata yapmayı doğurur. “Sus öyle şeyler sorma!” cümlesi ise bir kaygı belirtisidir. Eğer ki çocuklar cinsellikle alakalı soru soruyorlarsa yaş gruplarına uygun olarak cevaplamaya çalışın. Eğer ki soruyla ilgili net bir bilginiz yoksa “ bu soruyu merak edip bana sorduğun için teşekkür ederim ancak şu an bu konuyla ilgili bilgim yok. Araştırıp sana akşam anlatacağım, uygun olur mu senin için?” sorusu çocuğun hem merakının gitmesine hem de size olan güveninin artmasına yardımcı olacaktır. Bu noktada şunu vurgulamak önemlidir. Çocuğun beden gelişimi ve cinselliğe olan merakı yaşıyla doğru orantılıdır. Bir ebeveyn olarak hem çocuğun fiziksel gelişimini takip etmek hem de cinsellikle ilgili sorulara yaş dönemine göre cevaplar vermek önemlidir.

Bakalım çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli , daha detaylı ele alalım.

Cinselliği Konuşmak İçin Çocuğunuza Zaman Ayırın!

Bazen siz bir şeyler uğraşırken çocuklar soru sorarlar. O esnada ya baştan savma cevaplar verirsiniz ya da işiniz olduğunu ve konuşamayacağınızı söylersiniz. Eğer ki çocuk cinsellikle ilgili soru sorarsa “Eyvah!” dersiniz. Bu tür durumlarda çocuğunuza cinsellikle ilgili merakını anladığınızı ancak bunu işiniz bittikten sonra özel zaman ayırarak konuşacağınızı belirtin. Cinsellik ayak üstükonuşlmaz. Kesinlikle çocuğunuza vakit ayırın!

Ayıracağınız her vakit çocuğa cinsel eğitim verirken size katkı sağlar.

Neyi Merak Ettiğini Öğrenin

Çocuğunuz cinsellikle ilgili bir soru sorduğunda ilk önce onun ne bildiğini öğrenin. Çocuğunuz size gelip “Anne / baba sevişmek ne demek? Çocuk yapmak ne demek?” diye bir soru sorarsa ilk önce ona “ Sen bu konu hakkında ne biliyorsun, biraz anlatır mısın?” diye bir soru yöneltin. Eğer ki bir yerden öğrendiyse mutlaka size nerden nasıl öğrendiğini anlatacaktır.

  1. Sen bu kelime ile ilgili ne biliyorsun?
  2. Bu kelime ya da cümle sence ne anlama geliyor?
  3. Bu konuyla ilgili merak ettiğin tam olarak nedir biraz daha anlatır mısın? Soruları hem sizi rahatlatacak hem de çocuğunuzun aklındaki soruyu da netleştirecektir.

Bazen çocuklar oyun oynarken cinselliği merak ettikleri için bedenlerine yönelik davranışta bulunabilirler. Bu tür durumda telaşlanıp çocuklara kızmak yerine “Demek bedenlerinizi merak ediyorsunuz, gelin bu konuda sizinle konuşalım, aklınızda olan soruları bana sorabilirsiniz.” Cümlesi çocukları da sizi de rahatlatacaktır. Ardından ise çocuklara mahremiyet eğitimi verebilirsiniz. Özel bölgelerini öğretebilirsiniz.

Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli sorusuna belki de ilk yanıt budur ! Neyi merak ediyor?!

Cinselliği Konuşurken Tereddüt Etmeyin!

Çocuklarla cinselliği konuşurken kaygılı davranmayın! Bu durum çocuğun da kaygılanmasına neden olur. Öncelikle siz kaygınızı kontrol etmelisiniz. Çocuğun sorduğu sorulara kaygılı ya da net olmayan cevaplar verirseniz çocuk cevap bulamadığı soruları kendi zihninde cevaplayacaktır. Bu cevaplar ise kendisine uygun olmayacak ve cinselliğe yönelik farklı imgeler geliştirmesine sebep olacaktır.

Çocuklarla Cinsellik Konuşurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklara cinsel eğitim nasıl verilmeli konusunu maddeler halinde özetleyelimm;

Cinselliğin sadece beden ile ilgili bir kavram olmadığını anlatın.

Cevapları olabildiğince basit şekilde verin.

Doğumun ne olduğunu soran bir çocuğa cinsel ilişkiyi detaylı olarak anlatmanız gerekmez. Ancak bu durumu babada tohumlar annede ise yumurtalar var, babada var olan tohumlar annenin yumurtalarına yerleşir, yumurtalara yerleşen tohumlar zaman içerisinde büyüyüp gelişerek bebeğin oluşmasına yardımcı olur” şeklinde bir cevap çocuk için yeterli olacaktır.

Cinselliğe ulaşım kaynaklarını kontrol edin!

Çocuğunuz cinsel bilgiye sadece sizden ulaşmaz. Bilgisayar, tablet, kitaplar da onun için bir araştırma kaynağıdır. Cinselliği nerden nasıl öğrendiğini ara ara kontrol edin.

İyi ve kötü dokunmanın ne olduğunu anlatın!

Birinin dokunması çocuğunuzu rahatsız ediyorsa buna izin vermemesi gerektiğini öğretin. Çocuğunuzu dudağından öpmeyin, kötü ve iyi amaçlı dokunmaları anlatın. Tek başına duş almasını yaşı gelince öğretin. Hatta küçük yaşlarda altını değiştirirken insanların olmadığı bir yerde değiştirmeye özen gösterin. Sarılmanın iyi bir şey olduğunu ancak doğru sarılmanın nasıl olması gerektiğini mutlaka anlatın.

Sakin olun, panik yapmayın!

İstediği zaman sizinle cinselliği konuşmasına izin verin.

Çocuğunuza istediği zaman sizinle cinselliği konuşabileceğine dair güven verin. Bu konuda onu dinleyeceğini ve zaman ayırabileceğinizi anlatın.

Soruyu tam olarak anlamak için çaba sarf edin!

Bazen sorulan soruyu tam olarak anlamayabiliriz. Farklı cevaplar verebilirsiniz. Bu tür kısımlarda soruyu biraz daha detaylı anlatmasını isteyin. Belki de sizden istediği cevap aslında sizin aklınızdan geçen cevap değildir.

Cinsel organların isimlerini değiştirmeyin!

Soruları Yargılamayın!

Üç yaşından sonra çocuklar sorduğunda cinsel organlar için doğru isimlerini söyleyin. Oğlan çocukları için penis, kız çocukları için vajina doğru ve uygun kelimelerdir.

Gizliliği mutlaka anlatın ve konuşun.

Nerede çıplak olacaklarını, kimlerin ona dokunabileceğini, nerde giyinik olması gerektiğini anlatın.

Cinselliğe dair yakaladığınız kritik sözleri değerlendirin ve konuşun!

Cinselliği olabildiğince erken konuşun böylece ilerleyen yaşlarda vermeniz gereken bilgileri daha kolay verebilirsiniz” dedi.

Haber- Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.