" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

‘TOKİ İÇİN ZEYTİNLERİMİZİ KESMEYİN’

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
462 views
28 Aralık 2022 - 15:27
<strong>‘TOKİ İÇİN ZEYTİNLERİMİZİ KESMEYİN’</strong>
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

İlçemize bağlı Değirmenbaşı, Koyunoğlu, Yeşil Köy ve Aknehir mahallesi, bahçe sahipleri 20-30 yıl emek vererek yetiştirdikleri zeytin ağaçlarının TOKİ yapılması için kesilmesine karşı çıkıyorlar. Zeytin Üreticileri ortak 4 köyün tepesi sayılan Simon tepesinde soğuk, yağmura rağmen düğün salonunda toplanarak, basın toplantısı yaptılar. Basın toplantısında bir bahçe sahibi üzüntüsünden baygınlık geçirdi.

Zeytin bahçesi sahipleri “Burası hazineye yani devlete ait, ama kimimiz 20, kimimiz 30 yıl öce devlete başvurarak, bu toprakları devletten zeytin üretmek amacı ile kiraladık, devlet bize fidanları kendisi verdi. Biz de bu dağlık, taşlık alanları zeytin ektik, sırtımızda su taşıdık, kenarlarını taşlarla çevrildik, şimdi ise bize sorulmadan, bu alanları TOKİ için kullanılacağı ilan edildi.” diyorlar.

500 Dönümün üzerindeki bu arazilerde yaklaşık 100 zeytin bahçesi bulunuyor. Bu topraklara kimin TOKİ için ev yapılmasını önermiş, kim karar vermiş, onu dahi bilmiyorlar.

Bahçe sahipleri bu toprakların zeytin bahçesi olarak kalmasını istiyorlar. Zaten bahçe sahiplerinin bir evi bir de devletten kiraladıkları bu zeytin bahçeleri dışında hiçbir gelirleri bulunmuyor.

Bahçe sahipleri, Samandağ Ziraat Odası Başkanı, Değirmenbaşı Muhtarı Necati Odacı da “Zaten Samandağ’ında konut fazlası var, bu mahallelerde de konuta ihtiyaç yoktur, kimin aklı ile hareket ediliyor, anlamadık, başta Cumhurbaşkanı ve Tarım bakanın el atmasını ve zeytin ağaçlarımızın kesilmesini önlesin” önerisinde bulunuyorlar.

Basın açıklamasında Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Değirmenbaşı Mahallesi muhtarı Necati Odacı ve bahçe sahipleri yetkilere seslenerek, bahçelerimize kıymayın, çocuklarımız gibi baktığımız zeytin ağaçlarını kesmeyin, dediler.

Selim Kamacı (Samandağ Ziraat Odası Başkanı): “TOKİ Kararını Yeniden Gözden Geçirin.

Zeytin üreticilerimiz, karda, kışta, yağmurda toplanmış gelmişler, biraz önce üzüntüden bir vatandaşımız baygınlık geçirdi. Cumhurbaşkanının ve Tarım bakanlığının iyi niyetle bu TOKİ kararını aldıklarını düşünüyorum, fakir, fukaraya bir konut yapıyım düşüncesi ile bu karar alınmış olabilir. Ancak inanın bu mahallelerin değil, Samandağ’ın geneli, Samandağ’ın yerel yönetimlerin yanlış politikalarından ötürü bir konut stoku içinde bulunuyor. Bu üreticilerimizin elindeki bu toprakları alırsanız, bu insanların geçinebilecekleri bir durumdan çıkarlar. Cumhurbaşkanı ve devlet yöneticilerimiz bu fidanları dağıttı ve teşvik ettiler. Bu bahçelerini bu günkü aşamaya kadar getirmiş bulunmaktadırlar, vatandaşlarımız bu topraklardan elde ettikleri imkanlarla kendi evlerini yapabilirler. TOKİ kararını alanlar biz zeytin bahçe sahiplerine,STK’lere, toplum önderlerine sorarak karar alsalardı. Yine de başta Cumhurbaşkanı ve devlet yönetenlerin bu kararı yeniden değerlendireceklerini ve zeytin üreticilerimizi perişan etmeyecekleri düşüncesini taşıyorum.”

Necati Odacı (Değirmenbaşı Mahalle Muhtarı), “Biz Bu Arazileri, Tırnaklarımızla, Sırtımızda Su Taşıyarak Zeytin Yetiştirdik.

Biz burada toplanmamızın nedeni 8-12 parsel dediğimiz tamamı hazineye ait olan araziyi vatandaşlarımız 40 yılı aşkındır kullanmaktadır. Bu arazinin tamamı, taşlık, dağlık alandı, bu arazilerin bizim köylümüz tırnağıyla, kürekle çalışarak bağ haline getirdi. Binlerce bin bir emekle zeytin ağaçları yetiştirdiler. Millet bu ağaçları yetiştirmek için sırtında taş, toprak ve su taşımıştır. Ecri misilini ödeyip, kullanıyorlar, bizim mahallemiz kalabalık ve arazi sorunumuz vardır. Bizim kullandığımız zeytin bahçeleri TOKİ’ye verildiğini duyduk, bizleri çok üzdüler, buradan onlarca ihtiyaç sahibi aile geçinmektedir. Buraya biz TOKİ yapılmasını istemiyoruz. Başta Cumhurbaşkanı ve devlet yetkililerine sesleniyoruz: Tarım alanını bize bağışlayın ve biz zeytinlerimizi yetiştirmeye devam edelim.

Katılan zeytin bahçe sahiplerinden 4 kadın üretici, 4 erkek üretici basın açıklamasında söz aldılar. Basın toplantısında bir bahçe sahibi üzüntüden baygınlık geçirdi.

Basın açıklamasında bahçe sahiplerinin ortak çağrısı şunlardır:

1. Biz baba ve dedelerimizden kalan bu bahçelere TOKİ yapılmasına karşıyız ve bahçe olarak kalmalıdır. Cumhurbaşkanın el atmasını ve bize sahip çıkmasını istiyoruz.

2. Bizim TOKİ’ye değil, zeytin bahçelerine ihtiyacımız var, bizim ağaçlardan elde ettiğimiz ürünlerle geçinmekteyiz.

3. Biz bu zeytinleri bin bir emekle ürettik, devletimizin elimizden almasını doğru bulmuyoruz, valimizden, milletvekillerinden, belediye başkanlarından destek istiyoruz. Cumhurbaşkanı bu işi çözmesini bekliyoruz.

4. Biz kadınlar bu tarım alanlarında, zeytin bahçelerinde çalışıyoruz, genç üreticileriz, TOKİ yerine bizim emeğimiz, bizim yaşamımız birinci sıraya alınmalıdır.

Son olarak yaşı 80’nin üzerinde olan Sabri Kapı, bu toprakları dedemiz, babamız ve biz işledik. Devletimize güveniyoruz ama bizim ekmek yediğimiz zeytinlerimizi kesilmesin istiyoruz.”

Haber – Foto: Aslı ESER

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.