" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

YALVARMIYORUZ, AVUÇ AÇMIYORUZ; HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
YALVARMIYORUZ, AVUÇ AÇMIYORUZ; HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ.
637 views
04 Kasım 2022 - 12:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Eğitim Emekçileri Hakları İçin İş Bıraktı, Alanlar, Hak Talepleriyle Çınladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçtiğimiz Şubat ayında kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı, Samandağlı Eğitim Emekçileri  kanunun iptal edilerek yeniden düzenlenmesine yönelik taleplerini yinelemeye devam ediyor. Samandağ’da Eğitim Sen’li eğitim emekçileri Abdullah Cömert Alanında ÖMK’nun yeniden düzenlenmesi, Kariyer sınavının iptal edilmesi ve insanca ücret için toplu olarak iş bırakıp davul zurna eşliğinde halay çekip yürüdüler.

14 Eğitim Sendikası bütün ülke genelinde 1 günlük iş bırakma kararını aylardır sürdürdükleri açıklamalarında belirtilen ‘2 Kasım’da bir günlük iş bırakma eylemini’ gerçekleştirirken Eğitim Emekçilerinin taleplerini Eğitimci Esat KUDRET, dillendirdi.

Kudret, “meşruyuz, haklıyız! Meslek kanunu, sınav değil, insanca yaşayacak ücret istiyoruz!

Bugün 2 Kasım. Eğitim emekçileri haklı gerekçelerle ülkenin dört bir yanında alanlarda. İstedikleri o kadar haklı ve o kadar meşru ki; Biraz hürmet, biraz saygınlık ve insanca yaşayabilecek bir ücret.

Yıllardır bu alanlara çıkar ve kendimiz dışında öğrencimizin, velimizin, halkımızın gerek eğitim gerekse olağan yaşam sorunlarına yönelik sözümüzü söyler, tepkimizi ortaya koyarız. Sırf kendimiz ile ilgili taleplerle alana çıkışımız o kadar nadir ki.

Ancak artık bıçak kemiğe dayandı. Bir ihtisas mesleği olan ve geleceği inşa eden öğretmenliğimiz, iktidar ağzı ve pratikleri ile hem içerik hem de ekonomik olarak o kadar itibarsızlaştırıldı ki, buna sessiz kalamazdık.

Bugün ülke genelinde üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu alanda bulunuşumuzun temel sebebi bu. Bu bizim tercihimiz değil, bundan haz da almıyoruz fakat mecburuz. Mesleki onurumuz ve insanca yaşama hakkımız nedeni ile mecburuz. Kendi hakkını arayamayan öğretmenin öğrencisine verebileceği hiçbir şey olamayacağını bildiğimiz için mecburuz.

Bizler hiçbir zaman hakkımız olandan fazlasını istemedik. Kariyer, özel statü, hak edilmemiş maaş, bize özgü kanun vb. hiçbir zaman talep etmedik. Fakat öğrencimize parasız, bilimsel, ulaşılabilir eğitim, günlük süt, öğle yemeği, harçlık talebimizden asla vazgeçmedik.

Ancak bugün bu haklı talepleri dile getiren bizler, mesleki olarak iktidar eli ile itibarsızlaştırılmanın yanı sıra yoklukla, yoksullukla cebelleşiyoruz. Yıllarca öğrencimize harçlık talep eden bizler artık çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Maaşımız asgari ücret seviyesinde.

İktidar buna yönelik çözüm üreteceğine elli yıl öncesinin kanunundan daha geri bir meslek kanununu bizlere dayatma, bizleri performans kriterleri ile, kariyer basamakları ile, sınav ile bölme, yıllardır öğrencilerimize reva gördüğü üzere, bizleri de yarış atına dönüştürme derdinde. Buna izin veremeyiz.

Eğitim zaten içler acısı, bilimden uzak, akıldan yoksun. Müfredat, ders içerikleri, kitaplar; modern, bilimsel hiçbir değerle örtüşmüyor. Öğrencimiz şaşkın, gelecek ile ilgili hiçbir umudu yok. Öğretmenimiz çocuğuna harçlık verebilmek için kurs, ders, egzersiz, ek ders vb. şekillerde yedi yirmidört mesai de. Hafta içi, hafta sonu yok.

Ailesinden, çocuklarından geçtik, bu öğretmen ne zaman, nasıl kendine zaman ayıracak. Hangi ara ve para ile kendini yenileme, ufkunu geliştirme, okuma, dinlenme ve huzurlu bir kafa ile öğrencisine model olma derdine düşecek.

Kafasında elli tilki ile derse giren bir öğretmen, kağıdı, hizmetlisi, aracı, gereci, sınıfı, sırası, odası olmayan; keyfi, liyakatiz atamalar sebebi ile mobbingin tavan yaptığı, keyfiliğin sıradanlaştığı; öğrencisi yetersiz beslenme nedeni ile hasta, uyuklayan ve nicesi bir okulda nasıl kendisine emanet edilen çocukları geleceğe, geleceğimize hazırlayacak. Üstüne üstlük yokluk, yoksulluk cabası.

İşte tüm bu nedenlerle bugün iş bıraktık, buradayız. Tüm bu olumsuzlukları tek başımıza eğitim emekçileri olarak olumluya çevirebilir miyiz bilemeyiz. Ancak emin olduğumuz şey şu; Haklıyız, meşruyuz ve sessiz kalamayız. Karınca misali tarafımızı belli etmek için de olsa, yokluğa, yoksulluğa, keyfiliğe ve karanlığa teslim olmadık ve olmayacağız.

Taleleplerimiz net: Öğretmenlik meslek kanununu iptal edin, sınavı iptal edin ve mesleki onurumuza dil uzatmaktan, bizleri bölmekten, ayrıştırmaktan, yoklukla, yoksullukla terbiye etme çabanızdan vazgeçin.

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğini ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödeyin.

Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlayın.

Kamuda mülakat uygulamasına son verin.

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapın, aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirin.

Vergi dilimi adaletsizliğine son verin.

Öğrencilerimizin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarını, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alın.

Bilimsel, demokratik, ulaşılabilir eğitim hakkının içini boşaltan uygulamalara son verin.

Yalvarmıyoruz, avuç açmıyoruz, işimizi yapıyor ve yasal, anayasal hakkımız olanı istiyoruz, fazlasını değil. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız. Direne direne kazanacağız.

Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Emekçiyiz haklıyız kazanacağız. Direne direne kazanacağız” dedi.

Eğitim Sen Samandağ Şubesi ve Eğitim Sen Yayladağı Temsilciliğine bağlı üye öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına; Sosyalist Cumhuriyet Partisi Hatay İl Başkanı Behzat Can, CHP Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber,  TİP İlçe Yöneticileri, SYKP İlçe Yöneticileri, HDP İl ve İlçe Yöneticileri, Samandağ Emekli Dayanışması üyeleri ve halk destek verdi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.