" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

“MİLLEHA’YI YAKANLARI BULUN”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
<strong>“MİLLEHA’YI YAKANLARI BULUN”</strong>
440 views
04 Kasım 2022 - 15:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Milleha sulak alanında çıkan yangın, korunması için sürekli mücadele gösteren Samandağ Belediye Meclis Üyesi Sinem Kayıkçı’yı çileden çıkardı. Çıkan yangını sorduğumuz Kayıkçı, ‘yangını çıkartanları bulun!’ çağrısı yaptı.  

‘Her sulak alan hem insanlar hem de diğer tüm canlılar için hayati önem taşımaktadır’ diyen Kayıkçı, “Sevgili Samandağ Halkı,

Yaklaşık 10 yıldır, Yönetim Kurulu’nda da bulunduğum Antakya Doğa Sanat Ve Turizm Derneği’nin hazırlamış olduğu değerli bir raporun Samandağ başta olmak üzere bütün Hatay ve bütün dünya için önemini vurgulamakta ve bu konuda değerli çalışmalar yapan bilim insanlarına kulak verilmesinin gerekliliğini ifade etmekteyim.

Çok yakın bir tarihte Mustafa Kemal ÜniversitesiBiyosistemMühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Berkant Ödemiş  ve Biyolog Dr. Samim Kayıkçı’nın değerli sunumlarıyla bir panel gerçekleştirip, Samandağ Halkına ve tüm çevre örgütlerine, siyasi partilere,  yetkililere  çağrıda bulunduk.

Milleha Sulak Alanı Sahasının durumunun aciliyetini ifade ettik.

Değerli hocalarımız, hiçbir kişisel çıkarları olmadan bize ait olan, bizi biz yapan bu coğrafyanın değerlerine  sahip çıkma çağrısı yaptılar… Samandağ yerelinde bu uğruda mücadele eden onlarca Çevre gönüllüsü var. Meclis üyesi olduğum günden itibaren de resmi olarak gerek Hatay Büyükşehir Belediyesi gerek Samandağ Belediyesi’ne defalarca ricacı oldum.Alanı korumak için bir türlü işlemeyen tutum var. Herkes alana hakim!Herkes duydu! Herkesbiliyor, Bugüne kadar hiçbir milletvekili, hiçbir yetkili alanı koruma çağrımıza kulak verip bizi aramadı. Duymuşlar, biliyorlar, ölüm sessizliğiyle alanın yok olmasını bekler gibi, bu halkın savunuculuğunu yapmıyorlar.

Kimsebana meclise giden konuşmalardan ya da fotoğraf çektirip basın açıklaması yapanlardan bahsetmesin. Bu alan reklam için ya da görevini yapıyor gibi görünmek için bile araç değildir. MÜCADELEMİZİ reklam unsuru olmak adına kullanan insanları sürekli öne süren zihniyet, bilim insanlarının paneline neden gelmedi?

Hatay ili toplam 540.300 hektar alan kaplamaktadır. Tüm doğal sulak alanların kapladığı alan 1832,76 hektardır.Milleyha Sulak Alanı, sahip olduğu sazlık alanlar, kamışlık alanlar ve tuzcul bitkilerin oluşturduğu halofitik vejetasyon, kuşlar, kurbağalar, kelebekler ve daha pek çok canlı tarafından korunma, yuvalama ve beslenme alanı olarak kullanılan eşsiz bir ekosistemdir.

Alan, süzülerek uçan kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır.

Alan, göç sırasında kuşların dinlenmeleri ve beslenmeleri için gereklidir.

Alan nesli tehlike altında olan birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Bu alanı kullanan canlı türlerinin birçoğu başka yerde yaşamlarını sürdüremezler.

Alan çok zengin bir biyoçeşitliliğe sahiptir.

Yapılan çalışmalarda alanda 50 farklı familyaya ait 249 bitki taksonunun yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Kuş türleri açısından zengin olan alanda 62 familyaya ait 284 kuş türü saptanmıştır. Bölgede 6 familyaya ait 24 kelebek türü, 7 memeli, 12 sürüngen ve 3 kurbağa türü gözlenmiştir. Daha sonra yapılacak araştırmalarda bu sayıların artacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte alanda böcekler, yumuşakçalar, mantarlar, planktonlar gibi farklı pek çok canlı yaşamaktadır.

Sulak alanlar Şehrimizin yüzölçümünün çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bu alanlardaki ekosistemlerde yaşayan bitki ve hayvan türleri başka bir yerde yaşamlarını sürdüremezler. Bu durum, bu alanların korunmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Son yıllarda gündemden düşmeyen küresel iklim değişikliği ve bunun etkisiyle dünya ölçeğinde pek çok alanın kuraklaşacağı uyarıları sulak alanların korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla her sulak alan hem insanlar hem de diğer tüm canlılar için hayati önem taşımaktadır. 

Bu eşsiz alan üzerinde pek çok insan kaynaklı olumsuz etki bulunmaktadır. Bir yaşam alanı için en büyük tehdit alanın ekolojik karakterinin değiştirilerek yok edilmesidir. Milleyha Sulak Alanı doldurularak kurutulmaktadır. Tarım arazisine dönüştürme, organik ve inorganik atık dökme, alanı ikiye ayıran yol, yapılaşma, aşırı otlatma ve kaçak avcılık alandaki insan kaynaklı olumsuz etkilerdir. Acil önlem alınmaması durumunda insan kaynaklı olumsuz faaliyetler bu eşsiz alanın yok olmasıyla sonuçlanacaktır. Öncelikli olarak alandaki insan kaynaklı olumsuz etkilerin bir an önce sonlandırılması son derece önemlidir.

Kıyı Kanunu‟na göre kıyı içerisinde kalan Milleyha Sulak Alanına çöp, moloz ve toprak dökülmesi, hendek açılması, her hangi bir yapı yapılması yasaktır. Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Alanın, konuyla ilgili yasal düzenleme olan “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde” belirtildiği gibi T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “sulak alan” olarak ilan edilmesi alana önemli bir yasal koruma sağlayacaktır.

Sulak Alan ilanı sonrasında alanın rehabilite edilmesi gerekmektedir. Sulak Alanlar çok hassas ekosistemlerdir. Dolayısıyla alanın rehabilite edilmesiyle ilgili yapılacak her hangi bir müdahale beklenmedik sonuçlar doğurabilecektir. Alanda yapılacak küçük ya da büyük her türlü müdahalenin bir bilim kurulunun danışmanlığında yapılması son derece hayati önem taşımaktadır.

Kamu kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları ve yerel halkın ilgili çalışmaları birlikte yürütmesi, alanın korunması, sürdürülebilir kullanımı ve gelecek nesillere aktarılması açısından son derece önemlidir” dedi.

Haber- Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.