" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
" width="160" height="600" />
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Samandağ Ayna Haber

ZEYTİN BAHÇELERİ PANAYIR GİBİ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ZEYTİN BAHÇELERİ PANAYIR GİBİ
715 views
26 Ekim 2022 - 12:04
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’nin zeytin üretiminin yüzde 10’unu karşılayan ilimizde, zeytin hasadı tüm bereketiyle sürüyor.

Zeytinini toplayan çiftçi yeşil olarak kırdığı zeytinleri salamura yapıyor. Bir bölümü de zeytini yağa dönüştürüyor. Zeytinyağının faydalarını anlatmaya gerek yok. Ama en önemlisi zeytinyağının has olanını bulmakta. Üretici verimden oldukça memnun. Zeytin sadece toplandığı ile kalmıyor. Bunu işlemek lazım. En önemli işlem zeytinin yağa dönüşmesinde yaşanıyor. Zeytinyağı fabrikaları 24 saat aralıksız çalışıyor. Üreticinin zeytinini yağ haline dönüştürüyor.

Defne İlçesine bağlı Koçören Mahallesi sakinleri son bir haftadır geçirdikleri hummalı çalışmanın sürecini anlattılar. Zeytinin yağa dönüşmeden önce nasıl toplandığına dair süreci anlatan mahalle sakinlerinden Bedi ÖRDEK, 7’den 70’e herkesin zeytin topladığı mahallede, hasat zamanı nedeniyle kalabalıkları misafir ettiklerini belirterek, zeytinin ‘yağ’ yolculuğunu da fısıldadı.

Bizler de bu keyifli süreci sayfalarımıza taşıma adına, zeytin toplayan ailelere konuk olduk. Geleneksel yöntemlerle toplanan zeytinlerin, ilimizin meşhur zeytinyağına dönüşme heyecanına ortak olurken, detayları çiftçi ÖRDEK’ten aldık.

45 – 50 yıldır zeytin topladığını söyleyen ÖRDEK, “Bu mevsim ilimiz için zeytin zamanı. Bu sene zeytin, tane olarak oldukça iyi durumda, ama yaşanan kuraklık, ardından gelen yağışlar nedeniyle toplamasında sıkıntılar oluyor. Ancak gelen yağmurlarla zeytin daha da iyi olur, bereketli olur inşallah” derken, yaşanan imeceye de işaret etmeyi ihmal etmiyor;  “toplama işini tüm aile beraber yapıyoruz. Eşim, ben, kaynım, hanımı, kızım ve mahalleli yardımlaşarak, hep beraber topluyoruz.

Yılın bu dönemi bizim için epey heyecan verici. Yılın ilk hasadına başlamış bulunuyoruz. Tüm yıl gözümüz gibi baktığımız zeytin ağaçlarının hediyesini alma zamanı… Şu şansa bakın ki hasadın ilk gününde bolluk ve bereketin simgesi çatal zeytini bulduk. Bereketiyle gelsin” dedi.

Zeytin Hasadı Ne Zaman Yapılır? Sorumuza cevap veren ÖRDEK, “Maliyet unsuru yüksek olunca zeytinin hasadı da önemli oluyor haliyle. Zamansız yapılan hasatlarda veya uygun olmayan şekilde yapılan hasatlarda, zeytinlerin verim ve kalitesi, yağ miktarı ve kalitesini büyük oranda etkilenmektedir. Doğru hasat süresinin seçilmemesi zeytin yaprakları ve sürgün kaybını arttırmaktadır.

Zeytin meyvelerinin sofralık ya da yağlık olarak kullanılacaksa hasat zamanı farklılık göstermektedir. Yani zeytinin kullanım amacına göre hasadı yapılır. Sofralık yeşil zeytin yapılacaksa; sarı / yeşil renge dönüştüğü erken aylarda Eylül / Ekim gibi toplanır. Bu aylarda zeytinlerin sertliği önceki zamanına göre azalır. Normal büyüklükte olur ve yumuşamaya başlar.  Siyah sofralık zeytin düşünülüyorsa daha geç bir zamanda Kasım/Aralık gibi toplanmalıdır. Zeytin bu aylarda kararmaya başlar. Kararma sadece kabukta değil zeytinin kendi etine de geçemeye başlar. Zeytini yağlık olarak değerlendirecek isek ağaçta artık hiç yeşil kalmadığında toplanmalıdır. Hiç yeşil kalmadığında zeytinde sertlik gider ve iyice yumuşar. Çekirdek kolayca çıkar. Bu zamanda zeytinde yağ oranı da en yüksek seviyeye ulaşır. Zeytinin suyu çıkmaya başlar.

Aroması yüksek zeytinyağı veya yağda meyve kokusu daha fazla alınmak isteniyorsa yeşil zeytinlerden de yağ elde edilir. Daha erken yapılan hasatta yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.

Elle bin bir zahmet ile toplanılan zeytinler, fabrikalara götürülür öncelikle yıkama,  sonrasında kırma ve pres işlemlerinden geçer. Pres işleminden sonra zeytinlerin suyu ve yağı birbirinden ayrıştırılarak zeytinyağına dönüşür. Zeytinin yağa dönüştüğü ilimizde şifa kaynağı olan Zeytin Yağının hastalara şifa, sofralara bereket getirmesini dilerim. Herkese bereketli bir hasat dönemi dilerim”dedi.

Haber – Foto: Ümit Dadük Sağaltıcı

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.